open-navfaktor-logo
search
Objavljeni detalji
Evo šta donose izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo Schmidt
Izmjene čine, između ostalog, transparentnije i sigurnije odvijanje izbora od početka do kraja, što podrazumijeva, između ostalog, i elektronsku identifikaciju birača, videonadzor, kao i elektronsko prebrojavanje glasova.
Faktor
26.03.2024. u 18:10
get url
text
FOTO: Didier Torche / Christian Schmidt
FOTO: Didier Torche / Christian Schmidt
FOTO: Didier Torche
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametnuo je danas izmjene Izbornog zakona BiH. 
Iz OHR-a je objavljeno da izmjene čine paket koji "pokriva veliki broj oblasti".
- Izmjene se odnose na poboljšanje integriteta i nadzora pri glasanju i prebrojavanju glasova, uključujući i veću sigurnost pri rukovanju izbornim materijalima prije i nakon glasanja, te profesionalizaciju biračkih odbora.
Veća transparentnost pri registraciji birača, pogotovo kada su u pitanju osobe koje glasaju u odsustvu i izbjeglice, ali i provjere ispravnosti registra birača.
Transparentnije i sigurnije odvijanje izbora od početka do kraja, što podrazumijeva, između ostalog, i elektronsku identifikaciju birača, videonadzor, kao i elektronsko prebrojavanje glasova.
Jasnije zaštite ljudskih i građanskih prava prije, za vrijeme i poslije izbora, uključujući i preciznije procedure za rješavanje žalbi i sankcioniranje, te poboljšanje rodne ravnopravnosti.
Sprečavanje manipulacije birača, između ostalog i strožijim mjerama protiv prijevremene političke promocije i lažnih vijesti, uz veću transparentnost kada je u pitanju finansiranje kampanja i medija.
Nesmetana provedba izbora s pravovremenim osiguranjem sredstava za provedbu izbora i boljim definiranjem ovlasti, integriteta i nezavisnosti Centralne izborne komisije. 
Imajući u vidu opseg ovoga paketa, ali i kratko vrijeme prije sljedećih izbora, predviđeno je da se ove mjere uvode postupno na odabranim pilot-područjima na Općinskim izborima 2024., kako bi se testirala i omogućila široka primjena za Opće izbore 2026 - navedeno je iz OHR-a.
Što se tiče rada biračkih odbora Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH uređuje na način da se birački odbor sastoji od tri ili pet članova od kojih je jedan predsjednik.
- Predsjednik i ostali članovi biračkog odbora imaju zamjenike. Da bi bili imenovani, predsjednik, ostali članovi biračkog odbora i njihovi zamjenici, moraju ispunjavati uslove iz člana 2.2 i 2.3 ovog zakona. Predsjednik biračkog odbora i njegov zamjenik ne smiju biti članovi političke stranke niti obavljati dužnost u organima političke stranke, udruženja ili fondacije organizaciono ili finansijski povezanim s političkom strankom, niti smiju biti uključeni u bilo kakve aktivnosti političke stranke i moraju biti u mogućnosti da obavljaju svoje dužnosti na politički nepristrasan način - navodi se u izmjenama zakona koje je nametnuo Schmidt.
Predsjednika i njegovog zamjenika imenuje, razrješava, te vodi evidenciju, edukaciju, certifikaciju i ocjenjivanje Centralna izborna komisija BiH.
- Predsjednik biračkog odbora i njegov zamjenik imenuju se nakon provedene javne procedure i prema kriterijima utvrđenim zakonom i dodatnim kriterijima utvrđenim podzakonskim propisima Centralne izborne komisije BiH. Listu kandidata za imenovanje na mjesto predsjednika i zamjenika predsjednika biračkog odbora sačinjava Centralna izborna komisija BiH uz konsultacije sa općinskim izbornim komisijama u periodu između dva izborna ciklusa putem jednog ili više javnih poziva, а оnа će biti ažurirana svakih šest mjeseci - stoji u izmjenama Izbornog zakona.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.