open-navfaktor-logo
search
Sjednica u Sarajevu
Federalni zastupnici o Zakonu o radu i nepovjerenju Vladi FBiH
Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici razmatraju izmjene i dopune Zakona o radu Federacije BiH.
28.07.2020. u 11:02
get url
text

Zakon predviđa da radnici mogu raditi 72 sata sedmično, odnosno šest dana po 12 sati, čime se, tvrdi Sindikat, uskraćuje pravo radnika na sedmični odmor.

Ukoliko zastupnici u Federalnom parlamentu danas usvoje predloženi zakon, sindikat je najavio generalni štrajk na području Federacije.

Bit će razmatran i izvještaj o posljedicama djelovanja epidemije COVID-19 na privredu, ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, pojedinih grana privrede, stanja zaposlenih te stanja u zdravstvu u Federaciji BiH.

Prema najavi iz Parlamenta FBiH, na dnevni red uvršten je i prijedlog opozicionih zastupnika od 1. juna za izglasavanje nepovjerenja Vladi Federacije BiH.

Današnju online sjednicu vodi Mladen Bošković, dopredsjedavajući Zastupničkog doma, s obzirom da predsjedavajući Mirsad Zaimović ima problema s konektovanjem.

U okviru zastupničkih pitanja, zastupnik Dževad Adžem (DF-GS) postavio je pitanje predsjedavajućem ovog doma Mirsadu Zaimoviću (SDA), šta je poduzeo u vezi zaključka o hitnoj raspodjeli medicinske i zaštitne opreme donesenom na prošloj sjednici ovog doma.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.