open-navfaktor-logo
search
Ne mogu dati prolaz
Ured za zakonodavstvo o predloženim izmjenama Izbornog zakona: Ili ga usaglasite sa Schmidtovim ili uradite novi
Uprkos ovome, lider HDZ-a Dragan Čović je najavio da će izmjene Izbornog zakona koje je uputilo Ministarstvo pravde BiH vjerovatno biti na dnevnom redu iduće sjednice Vijeća ministara BiH.
AUTOR: M. R. S.
27.04.2024. u 15:36
get url
text
Sa jedne od sjednica Vijeća ministara BiH
Sa jedne od sjednica Vijeća ministara BiH
Ured za zakonodavstvo Vijeća ministara Bosne i Hercegovine nije mogao odobriti izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koje je u proceduru uputilo Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine i koji se ne razlikuje mnogo od HDZ-ovog kritiziranog prijedloga izmjena ovog zakona. 
U mišljenju su iz Ureda istakli da ovaj zakon velikim dijelom regulira ista ili slična pitanja koja su već propisana izmjenama i dopunama Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, te su naveli neusklađenost između "Schmidtovog zakona" i ovog koji je u proceduru uputilo Ministarstvo pravde BiH, kako u pogledu sadržaja, tako i u pogledu nomotehnike. 
- Ured za zakonodavstvo nije u mogućnosti da se očituje o dostavljenom Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH bez prethodnog usaglašavanja sa Zakonom o izmjenama i dopunama Izbornog zakona (koje je nametnuo Schmidt, op.a.) - piše u mišljenju. 
Napomenuli su da Izborni zakon BiH dosad ima 25 izmjena i dopuna što u velikoj mjeri otežava njegovu primjenu i razumijevanje ne samo običnom nego i stručnom korisniku, pa su ukazali na potrebu novelacije teksta. 
Također su skrenuli pažnju na odredbe Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH po kojim treba donijeti novi zakon ako je više od pola članova postojećeg izmijenjeno, ili se može predložiti izmjena trećine propisa koji se mijenja, a nakon treće izmjene treba novi zakon.
Zbog svega ovoga, Ured za zakonodavstvo je sugerisao Ministarstvu pravde BiH da ili pripreme izmjene i dopune Izbornog zakona koji će biti usklađen sa Izbornim zakonom (i svim njegovim dosadašnjim izmjenama i dopunama) ili da pripreme novi Izborni zakon BiH. 
Uprkos ovome, lider HDZ-a Dragan Čović je najavio da će izmjene Izbornog zakona koje je uputilo Ministarstvo pravde BiH vjerovatno biti na dnevnom redu iduće sjednice Vijeća ministara BiH. 
Mišljenje Ureda za zakonodavstvo javnosti je danas poslao Nenad Nešić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine. 
On je dao svoje tumačenje onoga što je Ured napisao, a to je da je Schmidt svojom intervencijom promijenio više od 70 posto Izbornog zakona BiH pa je "jasno da BiH danas nema Izborni zakon". 
- Bez donošenja novog Izbornog zakona ne postoji ni minimum pretpostavki za raspisivanje i održavanje lokalnih izbora. Svako postupanje, a da nije usvojen novi Izborni zakon, predstavlja krivično djelo. Pred svim strankama u BiH je jednostavan izbor: ili će u Parlamentu biti usvojen novi Izborni zakon ili se lokalni izbori ne mogu provesti - stav je Nešića kojeg je samoinicijativno poslao javnosti.
FOTO: Ministarstvo sigurnosti BiH
FOTO: Ministarstvo sigurnosti BiH
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.