open-navfaktor-logo
search
Pečat na uspješnu saradnju
Generali BiH: U ratu smo bili na strani zapadnih vrijednosti, tako smo i danas za EU i NATO
Faktor
28.03.2024. u 15:54
get url
text
Udruženje generala Bosne i Hercegovine u punom kapacitetu podržava i pozdravlja odluke i stavove Parlamentarne skupštine NATO-a donesene 24. marta u Talinu, kao dio sveobuhvatne reforme partnerstava.
- Odlukama Parlamentarne skupštine NATO-a stvoreni su novi statusi za države koje teže pridruživanju Alijansi, za Bosnu i Hercegovinu, Ukrajinu i Gruziju. Članstvom u NATO-u bio bi udaren pečat na uspješnu saradnju Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga BiH sa NATO-om, koja se baštini i na ranijoj saradnji Armije Republike BiH i NATO-a. Mi smo ponosni na saradnju s Alijansom, kao i na djelovanje NATO-a u Bosni i Hercegovini, koji je pružao i pruža stabilnost i sigurnost našoj domovini - ističu iz Udruženja.
Naglašavaju da je Armija Republike BiH bila jedina regularna vojna snaga koja je branila državu tokom agresije 1992-1995. godine, a što su kasnije i potvrdile presude međunarodnih sudova u Haagu u kojima je eksplicitno navedeno: da je HVO zajedno s Hrvatskom vojskom učestvovao u agresiji na BiH, a Vojska Republike Srpske sa Vojskom Jugoslavije. Podsjećaju i da je Vojska Republike Srpske zajedno s MUP-om RS-a presuđena za genocid u Srebrenici.
- Kao što smo tokom rata, braneći našu domovinu, neupitno bili na strani zapadnih vrijednosti, tako i danas u potpunosti podržavamo euroatlanske integracije naše države Bosne i Hercegovine, koje nikada nisu imale i nemaju alternativu.
Zbog toga još jednom pozdravljamo i podržavamo odluke i stavove Parlamentarne skupštine NATO-a, kao i odluku Vijeća Evropske unije o početku pristupnih pregovora s BiH - zaključili su u saopćenju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.