open-navfaktor-logo
search
Na sjednici VSTV-a
Kajganić najavio optužnicu protiv advokatice Vasvije Vidović
Detektor/Faktor
17.04.2024. u 17:42
get url
text
Advokatica Vasvija Vidović
Advokatica Vasvija Vidović
Glavni državni tužilac Milanko Kajganić je na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) najavio je podizanje optužnice protiv advokatice koja je uhapšena u vezi sa istragom suspendovanog predsjednika državnog Suda Ranka Debevca i bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića.
Kajganić je podizanje optužnice najavio tokom iznošenja izvještaja o radu Tužilaštva BiH o procesuiranju korupcije i organizovanog kriminala, pred članovima VSTV-a.
- U predmetima visoke korupcije, evo naglašavam predmet ‘Debevec i Mehmedagić’, koji je realizovan krajem 2023, istraga je u toku. Znate da je u tom predmetu, između ostalih, lišena slobode i jedna advokatica. Optužnica protiv osumnjičene će biti podnesena sutra jer je odvojen taj predmet od ove dvojice osumnjičenih. Istraga protiv ovih osumnjičenih se nastavlja - kazao je, prenosi Detektor.
Iako Kajganić nije naveo ime i prezime advokatice, podsjećamo da je u vrijeme hapšenja Debevca i Mehmedagića bila uhapšena i advokatica Ranka Debevca Vasvija Vidović.
Ona je nakon 24-satnog zadržavanja tada puštena na slobodu.
Kajganić je ranije kazao da je Vidović pokušala iz zgrade Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) iznijeti telefon osumnjičenog Debevca.
Debevec i Mehmedagić uhapšeni su 19. decembra prošle godine zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj i krivotvorili službene isprave. Istraga u odnosu na Debevca kasnije je proširena na primanje dara za trgovinu uticajem te lažno predstavljanje i kršenje zakona o ravnopravnosti spolova.
Sredinom marta pušteni su iz pritvora, uz određene mjere zabrane.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.