open-navfaktor-logo
search
U posjeti "Kreki"
Federalni ministar Lakić o poskupljenju struje: Proizvodnja uglja trenutno je na 50 posto od onoga što nam je potrebno
Autor: J. B.
29.03.2024. u 14:34
get url
text
Lakić i Dizdarević
Lakić i Dizdarević
FOTO: J. Bojić
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, posjetio je danas Rudnike uglja "Kreka" u Tuzli, gdje je, između ostalog, razgovarno o potrebi za većom proizvodnjom uglja da bi se izbjeglo poskupljenje struje za domaćinstva, o kojem se sve češće govori.
- Želimo da sagledamo stanje kada je u pitanju proizvodnja, jer nam je te vrlo bitno zbog količina proizvedene električne enegrije. "Kreka" sada ima bolje rezultate u proizvodnji, a posebno bih istakao sinergiju između Uprave i Sindikata, što je dovelo do bolje atmosfere među radnicima. Imamo pozitivan trend, ali se on mora dodatno poboljšati da bi došli na nivo koji je potreban. Treba nam povećana proizvodnja uglja za veću proizvodnju električne energije da ne bi došlo do bilo kakvih redukcija u narednom periodu - rekao je Lakić.
Posjete "Kreki" je treća u nizu kada je u pitanju federalni ministar, a prije Tuzle posjetio je rudnike u Zenici i Kaknju.
- Ključni faktor u priči o poskupljenju struje je da li nešto postoji da se proda ili ne postoji. Da bi postajala električna energija za prodaju moramo imati ugalj koji će doći u termoelektrane. Ako nivo proizvodnje bude nizak, kompletan ciklus se ne može zatvoriti da imamo električnu energiju za prodaju. Ako nemamo energiju za prodaju onda moramo štedjeti, a načini štednje koje sada razmatramo je da oni koji troše više od prosjeka, imaju veću cijenu, a sve s ciljem, kada nemamo dovoljnu proizvodnju, zaštitimo količinu koju možemo da proizvedemo. Ako se desi da proizvodnja počne na visokom nivou mi ne moramo pribjegavati ovom metodu. Imamo naslijeđeneo stanje koje je loše, količina energije nije neograničena i moramo voditi računa o tome - pojasnio je Lakić.
On je istakao da je u ovom momentu proizvodnja upolovljena u odnosu na ono što je potrebno.
- Upolovili smo proizvodnju i moramo se vratiti za još 50 posto prema gore, da bi došli na normalan nivo. Mi smo bili najveći izvoznici električne energije, a doći ćemo u situaciju da je nemamo za sebe. To nije dobro. Zašto? Zato što u rudnicima ne radimo dovoljno kvalitetno i ne kopamo dovljno uglja. Imamo mehanizaciju, ljude, imamo veće plaće i povećanu cijenu uglja, samo moramo bolje raditi. Rukovodstvo sindikata je prepoznalo priliku da zajedno s Vladom FBiH i Elektroprivredom BiH i rudnicima mogu napraviti iskorak. Nastavit ćemo raditi i siguran sam da ćemo dobiti ovu bitku - navodi Lakić.
Dešavalo se u prethodnom periodu da smo kupovali električnu energiju, dodao je ministar, pored kompletnog sistema koji imamo.
- Sve jame u kojima se kopa ugalj trebalo bi u narednom periodu da više ne postoje. Presukpo je da silazimo na desetine i stotine metara da bi dobili ugalj. Imamo dovoljno površinskih kopova i moramo ih iskoristiti. Sve što povećeva troškove moramo smanjti RMU "Zenica" je jedan od primjera i moramo odlučiti šta s tim rudnikom - zaključio je ministar Vedran Lakić.
Vršioc dužnosti direktora Rudnika "Kreka" Elnur Dizdarević, rekao je da u prvom kvartalu bilježe porat proizvodnje od 75 posto u odnosu na isti period prošle godine.
- Ovaj rezultat nas ne može zadovoljiti, iako u posljednjih šest mjeseci imamo trendove koji pokazuju stabilizaciju. U martu ćemo imati proizvodnju od 125 hiljada tona uglja, što je 35 hiljada tone više nego u februaru. Prošle godine smo u prvom kvartali imali proizvedenih 180 hiljada tona, a ove godine očekujemo oko 308 hiljada. Krovni cilj "Kreke" je 150 hiljada tona mjesečno, što je po ekonomskim pokazateljima dovoljno za održivo tekuće poslovanje - kaže direktor Dizdarević.
"Kreka" trenutno ima 1.700 zaposlenih, a prema riječima direktora po sistematizaciji im nedostaje oko 300 radnika.
- Uglavnom nam nedostaju proizvodni radnici. Kada je u pitanju administracija, imamo 130 ljudi i oni su potpora proizvodnim funcijama - naveo je Dizdarević.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.