open-navfaktor-logo
search
Svjedočio u sudu
Ministri tvrde da se štitio: Lukač izjavio da mu je žao i dodao da nije udario Stanivukovića  
Bivši ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač, optužen za ugrožavanje sigurnosti i tjelesnu povredu na štetu bivšeg zastupnika Draška Stanivukovića (PDP), svjedočio je danas u Osnovnom sudu Banja Luka.
16.03.2023. u 12:37
get url
text

On je izjavio da mu je žao zbog dešavanja na kritičnoj sjednici Narodne skupštine RS-a u decembru 2019. godine i podvukao da mu namjera nije bila da Stanivukoviću nanese povredu ili ugrozi sigurnost.

Ističe da ga nije udario ni ošamario, a uvjeren je da povrede koje su mu evidentirane u ljekarskom nalazu nisu nastale od njegovog pokreta.

U optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka se navodi da se 23. decembra 2019. godine oko 22 sata održavala deveta posebna sjednica, a koju su direktno prenosili javni medijski servis RTRS-Plus i BNTV.

U toku sjednice je tadašnji zastupnik Stanivuković, a aktuelni gradonačelnik Banje Luke, predsjedniku Vlade RS-a dao zastavice sa oznakom NATO pakta, koje je on polomio i bacio na pod, a Lukač se Stanivukoviću obratio riječima:

"I nemoj nikad više to da uradiš prema meni, ne znam prema drugima kako... inače ćeš završiti kao što su i one zastavice završile ovdje danas", što je, dodaje se u optužnici, kod oštećenog izazvalo osjećaj ugroženosti i straha za vlastiti život.

Još jednom, majmune

Dodaje se da je Lukač zatim više puta pozvao Stanivukovića da dođe do njega.

- Kada mu je oštećeni prišao, uputio mu je riječi: "Još jednom, još jednom, majmune", nakon čega ga je otvorenom šakom desne ruke udario u predio lica. Na taj način mu je nanio tjelesnu povredu u vidu nagnječenja sluznice donje usne - navodi se u optužnici.

Lukač je danas u sudu istakao da je na tadašnoj sjednici NSRS-a bila teška tema oko NATO-a, a da je opozicija to koristila neprimjereno, dok je Stanivuković izvodio cjelodnevni performans zbog čega je više puta upozoravan.

- Događaj se desio tek uvečer. Imao sam riječ i stajao na svom mjestu, a on je dobacivao da me spriječi ili isprovocira. Nijedan zastupnik nikada ranije nije prilazio govornici dok se neko obraća, kao što je to radio Stanivuković - kazao je Lukač.

Ocijenio je da je izjava da će "završiti kao zastavice", bila "karikiranje" i da mu nije bila namjera da bilo koga ugrozi. Dodao je da je bilo neočekivano i iznenađujuće kada mu je Stanivuković prišao, te naveo kako je prvo bacio papiriće na njega da bi ga odbio.

- Odgurnuo sam ga vrhovima prstiju, moja ruka prelazi preko njegove kose. Nije bilo udarca ni šamara. To nije bila namjera nego da ga spriječim da mi se unosi u lice - rekao je Lukač. 

- Bilo šta u ljekarskom nalazu nije bilo od mog pokreta - dodao je Lukač.

Istakao je da mu je žao što se to izdešavalo, te da se ranije izvinio u javnosti.

- Siguran sam da današnji Stanivuković ne bi uradio isto u skupštini, a ne bih ni ja - istakao je Lukač.

Lukač se na kritičnoj sjednici NSRS-a u decembru 2019. godine "štitio" od tadašnjeg zastupnika Draška Stanivukovića, kazali su u sudnici ministrica finansija RS-a Zora Vidović i bivši ministar pravde RS-a Anton Kasipović koji su u kritično vrijeme sjedili u njegovoj neposrednoj blizini.

Vidović i Kasipović svjedočili su danas na poziv odbrane.

Vidović: Stanivuković se unio u lice Lukaču

Vidović je kazala kako je Stanivuković ustajao sa svog mjesta, kretao se po plenarnoj sali i odjednom se stvorio ispred Lukača i "unio mu se u lice".

- Lukač je stavio ruke ispred sebe da spriječi Stanivukovića da ne dođe do fizičkog sukoba. Sve se odigralo u minut, dva - rekla je Vidović.

Tvrdi da nije vidjela konkretan fizički kontakt, odnosno odgurivanje, nego samo kako "Lukač stavlja ruke ispred sebe da bi se zaštitio od neprimjerenog ponašanja Staniuvkovića".

Svjedok Kasipović je ocijenio da se sporna sjednica odvijala u "teškoj atmosferi", te posvjedočio da se Stanivuković ponašao protivno skupštinskom poslovniku.

- Lukač je bacio papiriće sa zabilješkama i vidio sam pokret ruke u pravcu Stanivukovićevog tijela, mislim da je bilo prema čelu. Sam kontakt ne mogu potvrditi. Mislim da je Stanivuković tada uzviknuo "udario me" - rekao je Kasipović.

Podvukao je da nije vidio udarac, nego samo "pokret ruke za odbijanje".

On je ocijenio da je "incident" nastao zbog dobacivanja Stanivukovića na temu NATO-a što je izazvalo rekaciju Lukača.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.