open-navfaktor-logo
search
Samit u Neumu
Murphy: BiH mora hitno ojačati svoju energetsku sigurnost, Vlada FBiH treba donijeti zakon o Južnoj interkonekciji
AUTOR: Fena
24.04.2024. u 12:09
get url
text
Michael Murphy
Michael Murphy
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael J. Murphy pozvao je domaće političare na hitno djelovanje kako bi se osigurala energetska neovisnost i stabilnost Bosne i Hercegovine.
- Sa samita šaljem hitnu poruku da istječe vrijeme za provođenje ključnih reformi koje su potrebne da se isprave godine lošeg upravljanja, korupcije i zanemarivanja, što je bh. energetski sektor ostavilo u užasnom stanju, pun slabosti i nefunkcionalan - izjavio je Murphy na Energetskom samitu koji se održava u Neumu.
Murphy je naglasio kako BiH mora ojačati svoju energetsku sigurnost i to bez ikakvog odlaganja.
- Odgađanje donošenja propisa, korupcija, ovisnost od ruskog plina, zastarjela infrastruktura i nadolazeći porezi na ugljik samo su neki od izazova koji prijete energetskoj sigurnosti zemlje i koji bi mogli izbaciti iz šina njen energetski sektor u predstojećim desetljećima - upozorio je.
Američki ambasador dodao je kako BiH pod hitno mora diversificirati izvore snabdijevanja prirodnim plinom da bi, kako je rekao, izbjegla najštetnije posljedice ruske energetske prisile nad Evropom.
- Kako bi to bilo moguće, Vlada FBiH bi trebala donijeti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva za finansiranje tog projekta prije nego što prilika za izgradnju nove plinske infrastrukture bude zauvijek izgubljena. Političari vođeni vlastitim interesima moraju se skloniti s puta ovom projektu koji uživa širok konsenzus i koji će osigurati alternativni izvor prirodnog plina, otvoriti nova, dobro plaćena radna mjesta, omogućiti ekonomsku revitalizaciju Hercegovine i biti podrška ekonomskom rastu cijele Federacije BiH – kazao je Murphy.
On je ukazao i na nužnost sveobuhvatnih reformi na državnom nivou, zasnovanih na jasnim tehničkim i ekonomskim principima, koji nalažu transparentnost, učinkovitost i osiguravaju provedivu regulativu.
- Siguran energetski sektor može biti temelj stabilne i prosperitetne privrede i društva. BiH može postići tu sigurnost prije nego bude prekasno, ako se njeni lideri posvete hitnom djelovanju, integritetu, saradnji i provođenju politike koja stavlja građane na prvo mjesto. Sat otkucava, sada je vrijeme za djelovanje – poručio je američki veleposlanik Michael J. Murphy.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.