open-navfaktor-logo
search
Jedna od najvećih na svijetu
Pivić i Šibonjić razgovarali o saradnji sa predsjednikom Istanbulske trgovinske komore Avdagićem
Faktor
25.03.2024. u 18:51
get url
text
FOTO: Samir Šibonjić/FB
FOTO: Samir Šibonjić/FB
Premijer Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Nezir Pivić i ministar privrede u Vladi ZDK Samir Šibonjić razgovarali su danas u Istanbulu sa predsjednikom Istanbulske trgovinske komore Šekibom Avdagićem.
Delegaciju Vlade ZDK predvođenu premijerom Pivićem, pored ministra Šibonjića sačinjavali su ministrica finansija Dženana Čišija, ministar pravosuđa Nebojša Nikolić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jasmin Čajić.
Razgovarano je o privrednoj saradnji Zeničko-dobojskog kantona i Istanbulske trgovinske komore koja slovi za jednu od najvećih na svijetu.
- Naš kanton je kičma privrede Bosne i Hercegovine, a vi predstavljate trgovinsku komoru sa najvećim brojem članica na svijetu. Vjerujemo da će mogućnosti saradnje biti višestruko iskorištene na obostranu korist. Spremni smo za zajedničke projekte koji će unaprijediti trgovinsku razmjenu ali i dalje povećati nivo investicija Republike Turske u naš Zeničko – dobojski kanton i Bosnu i Hercegovinu - kazao je tom prilikom premijer Pivić, objavio je Šibonjić na svome Facebook profilu.
Inače, Avdagić je porijeklom iz Zenice, što je bio još jedan razlog za današnju posjetu sjedištu Istanbulske komore.
- Predsjednika Avadagića smo upoznali sa planovima o ponovnom pokretanju Generalnog sajma privrede BiH - ZEPS, kao i mogućnostima izlaganja turskih firmi na ovom prestižnom sajmu. Razgovarano je također o saradnji u oblasti turizma, energetike, rudarenja, građevinarstva, proizvodnje hrane. Zaključeno je da dvije strane nastave dalje razgovore na nivou stručnih timova, kako bi se detaljno ispitale mogućnosti saradnje u svim pobrojanim oblastima - riječi su ministra Šibonjića.
On je istakao da su imali još jedan važan susret danas.
- Imali smo čast razgovarati sa Mahmutom Asmalijem, predsjednikom Turskog saveza industrija i bizsnimena - MUSIAD. Radi se o veoma moćnoj organizaciji koja je aktivna na svim kontinentima. Mi smo im zanimljivi kao zemlja i kanton koji se nalazi neposredno uz EU. Prostora za saradnju je zaista mnogo, nadamo se da ćemo ga iskoristiti što prije - naveo je na svome Facebook profilu.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.