open-navfaktor-logo
search
Diplomatski skandal
Planković zamjerio Komšiću govor u UN-u: Kako od svih prijatelja BiH baš ja da budem Putin...
Premijer Hrvatske Andrej Plenković osvrnuo se nakon sastanka s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, premijerom Nizozemske Markom Rutteom i predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto o nedolasku na sastanak sa članovima Predsjedništva BiH, ističući kako njegov potez nije bio usmjeren na instituciju Predsjedništva.
23.01.2024. u 13:47
get url
text

VEZANI TEKST - Plenkovićeva "konzistentna politika": Nije problem Komšić, već su se sastajali, radi se o nepoštivanju države BiH

- Moj potez se odnosi na problem Bosne i Hercegovine od 2006. godine, koji se ponovio i 2010., 2018. i 2022., a odnosi se na izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Željko Komšić nije biran većinskom voljom hrvatskog naroda, nego glasovima drugih naroda. Mi smo jako protiv toga. On je za Vladu Hrvatske član Predsjedništva BiH koji predstavlja hrvatski narod ali bez legitimiteta. Zbog toga ga nismo primili u Hrvatskoj sve ove godine niti smo ga posjetili dok je on na toj dužnosti u BiH.

Vidim po komentarima da smo se negdje neforemalno sreli. Da, jesmo, pa ga ja mogu priupitati kako baš od svih prijatelja Bosne i Hercegovine, baš ja budem u njegovim riječima Putin u komenaru u New Yoruku, kazao je Plenković referirajući se na razgovor s Komšićem prije nekoliko mjeseci. Premijer Hrvatske je aludirao na Komšićev govor na Općoj skupštinu UN-a u New Yorku.

Treba kazati da su se Plenković i Komšić sretali i prije nego je ga je Komšić usporedio s Putinom, 2020. i 2021. godine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.