open-navfaktor-logo
search
Tri faze
Vlada uvodi e-portal: Koje usluge će građani KS moći "završiti" iz svog doma i koliko će ih to koštati?
Vlada Kantona Sarajevo počela je s digitalizacijom javnih usluga te će duga čekanja na šalterima uskoro zamijeniti e-portal. Pitali smo Zavod za informatiku i statistiku KS koje će usluge građani moći ostvariti preko e-portala, koju će dokumentaciju moći "završiti", hoće li njegovo korištenje biti besplatno i kada će se moći pristupiti ovim uslugama. 
21.01.2024. u 22:23
get url
text

VEZANI TEKST - Kešo ima nekoliko pitanja za Fortu o Projektu digitalizacije JRTS BiH, je li tender po zakonu

Kako su nam kazali iz Zavoda, e-portal je zamišljen kao centralno upravno mjesto u Kantonu Sarajevo. Projekat je podijeljen u tri faze. Prva faza podrazumijeva Registar svih upravnih postupaka koji pružaju organi uprave KS, sa tačnim podacima o nazivu postupka, obrascima, kontakt podacima osobe u organu uprave koji je zadužen za taj postupak, potrebnim dokumentima, visini takse, ako postoji, i podacima o načinu uplate.

- Ono što je bitno, jeste da će Registar biti podijeljen po životnim oblastima, što znači da građani u budućnosti neće imati potrebe da znaju kojoj instituciji trebaju podnijeti određeni zahtjev. 

Druga faza podrazumijeva mogućnost registracije građana na e-portal, gdje će svaki registrovani građanin imati svoj jedinstveni ePretinac putem kojeg će u budućnosti komunicirati sa javnim sektorom i dobijati sva potrebne informacije.

Provjera podataka prilikom registracije će biti automatska na osnovu podataka IDDEEA-e.

Također, u ovoj fazi je planirano da se digitalizuje par postupaka koji su jednostavniji i masovniji.

Treća faza podrazumijeva potpunu digitalizaciju upravnih postupaka, odnosno online pokretanje postupaka, rješavanje postupka, preuzimanje ili dostava u ePretinac. Portal će u ovoj fazi omogućiti i elektronsko plaćanje eventualnih taksi na jednom mjestu - kazao je za Faktor direktor Zavoda Dino Šehović. 

Naglasio je da će se već od druge faze vidjeti pravi benefiti.

- U razgovoru sa pojedinim institucijama, imamo prijedloge i ideje da građani nakon registracije i prije digitalnih usluga već mogu dobijati određene informacije od institucija, npr. obavijest da vam istječu lični dokumenti, opravdanja za vrtiće i škole, doznake za bolovanja i slično.

I naravno, na kraju, online podnošenje zahtjeva iz udobnosti svog doma te dobijanja određenog dokumenta u ePretinac u veoma kratkom roku, uz naglasak da neće biti potrebe dostavljati dodatnu dokumentaciju za koju već postoje službene evidencije, odnosno e-Portal će to automatski iskomunicirati i provjeriti.

Možemo reći da su benefiti mnogobrojni. Od samog početka, dio ovog projekta je i Općina Centar. Plan nam je da e-Portal koriste sve općine i institucije u Kantonu Sarajevo. Zainteresiranosti već sada ima, te su nas već kontaktirale pojedine općine, kao i drugi kantoni u FBiH - kazao je direktor Zavoda za inforematiku i statistiku. 

VEZANI TEKST - IDDEEA o "ratu" CIPS-ovim potvrdama: Cilj je olakšati bankarskom sektoru, nije potrebno dodatno mišljenje

Korištenje e-portala će biti potpuno besplatno. Što se tiče Registra, kao statičnog dijela e-Portala, on je već pri kraju, a svi organi uprave imaju rok od 30 dana da ažuriraju i unesu svoje postupke na e-portal.

- Nakon toga mi ćemo taj dio pustiti za građane, kao informativni dio. Za ostale faze, potrebno je čekati usvajanje Zakona o elektronskom upravljanju u Kantonu Sarajevo, koji bi trebao, također, veoma brzo biti na jednoj od sjednica Vlade KS u formi nacrta, nakon čega je potrebno proći svu proceduru do usvajanja u Skupštini KS - zaključio je Šehović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.