open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Zastupnički dom usvojio Nacrt izmjena Zakona o radu uz više zaključaka
U toku je sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj se raspravljalo i o izmjenama Zakona o radu u formi nacrta, a ne po skraćenom postupku, čiji je predlagač Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.
28.07.2020. u 20:48
get url
text

Zastupnici su usvojili izmjene Zakona o radu u formi nacrta s nekoliko zaključaka. Rečeno je da nacrt može poslužiti kao osnova za izradu prijedloga zakona. Zadužuje se predlagač da kod izrade prijedloga zakona organizuje javnu raspravu u roku od 60 dana, te kod izrade zakona uzme u obzir sve prijedloge, primjedbe i sugestije iznesene u javnoj raspravi i raspravi na Parlamentu FBiH, kao i one koje su dostavljene ili će biti dostavljene.

Tokom rasprave većina zastupnika smatra da predložene izmjene Zakona o radu narušavaju položaj radnika.

- Vijeće zaposlenika i sindikat se spominje u tri člana, u svim ostalim članovima se radi o posebnoj odluci poslodavca. Vijeće uposlenika se spominje kod godišnjeg odmora, konsultacije kod preraspodjele radnog vremena i plaćenom i neplaćenom odsustvu, sve ostalo odlučuje poslodavac. Novu vrijednost stvaraju radnici i u njihovo ime pričaju Vijeće uposlenika i sindikati. Mora se ostvariti socijalni dijalog. Nama je danas poturen zakon po hitnom postupku, a kantoni su raspravljali o nacrtima. Vlada FBiH može predložiti novi zakon o radu da ljudi ne idu iz zemlje već da ovdje privređuju za svoju porodicu - kazala je zastupnica Mira Grgić.

Zastupnik Irfan Čengić je kazao da u izmjenama nije preciziran termin nesreće u kojoj bi se primjenjivale izmjene Zakona o radu.

- Ovdje stoji stanje nesreće. Semir Efendić (načelnik Općine Novi Grad) prije dvije godine je proglasio stanje nesreće jer je trava porasla da bi uzeo pare da bi pokosio travu. Mi zasjedamo o stanju nesreće koje je proglasilo Vijeće ministara BiH. Koje stanje nesreće se odnosi na izmjene zakona o radu u izmjenama ne piše - rekao je Čengić.

Zastupnica Mara Đukić je kazala kako joj je drago što su izmjene Zakona o radu povučene iz razmatranja po hitnoj proceduri, jer je veliko nezadovoljstvo radnika uz naglasak da u FBiH treba povećati minimalnu plaću. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.