Sastojci
170 g maslaca
340 g čokolade za kuhanje
6 većih jaja
1 kašika ekstrakta vanilije
30 g kakaa
¾ kašike soli
200 g šećera
Priprema
1. Pripremite kalup za tortu
Zagrijte peć na 180 stupeni te kalup za tortu promjera 23 cm namastite i pobrašnite.
2. Otopite maslac i čokoladu
U manjoj posudi na slabijoj vatri sjedinite maslac i čokoladu. Sve vrijeme miješajte dok se oba sastojka ne otope i fino sjedine pa sklonite s vatre.
3. Umutite žumance
Od pripremljenih šest jaja, odvojite četiri te u dvije veće posude odvojite žumance od bjelanaca. U posudu sa žumancima ubacite ekstrakt vanilije, kakao, sol, preostala jaja i pola šećera (100 g).
4. Sjedinite sastojke
Dobro izmiješajte kako biste sjedinili sastojke pa ubacite pripremljenu čokoladu, ponovno dobro izmiješajte i ostavite sa strane.
5. Napravite snijeg od bjelanaca
Koristeći mikser, od bjelanaca napravite snijeg te postepeno dodajite šećer.
6. Dodajte snijeg od bjelanaca u smjesu
Snijeg pažljivo umiješajte u smjesu s čokoladom te dobivenu smjesu izlijte u pripremljeni kalup za tortu i zagladite špatulom.
7. Pecite
Ubacite u peć te pecite 35 do 40 minuta. Znat ćete da je torta gotova kada površina u sredini torte malo popuca, a zabodena čačkalica izađe čista i suha.
8. Poslužite
Prije posluživanja ostavite da se u potpunosti ohladi pa je pospite kakaom ili šećerom u prahu, a možete je i preliti izmiksanim vrhnjem i bobičastim voćem.