Ovo je situacija koja se dogodila svima barem jednom ma koliko god vješti bili u izboru mesa i kuhanju.
Dobra vijest je da postoje trikovi u pripremi s kojima se to može spriječiti.
Juneće meso treba omekšati prije nego nšto se krene termički obrađivati, a to se može napraviti na nekoliko zanimljivih načina.
Pripremite marinadu od ulja i začina, stavite meso unutra i ostavite preko noći u frižideru.
Sat do dva prije pripreme ubacite unutra još i nekoliko kriški kivija - on sadrži proteolitičke enzime koji potpomažu razgradnju vezivnog tkiva u mesu, pa ono postaje vrlo mehko.
Isto djeluje i ananas, prenosi BrightSide.
Osim ove dvije vrste egzotičnog voća, možete dodati malo naribanog luka i jabuke i ostaviti u tome meso tokom cijele noći, a jednako dobro djeluju i kiseline poput limuna i sirćeta.
Limun će djelovati već nakon sat, pa se ovim trikom možete poslužiti ako pripremate neko jelo u zadnji tren.
U sirćetu već mora stajati cijelu noć.