open-navfaktor-logo
search
Potvrdio Sud
Predmet "Consigliere": Određen pritvor Dženisu Kadriću i Alemu Hodoviću
Sutkinja za prethodni postupak Suda Bosne i Hercegovine Tatjana Kosović prihvatila je prijedlog Tužilaštva BiH i odredila jednomjesečni pritvor Dženisu Kadriću i Alemu Hodoviću, koji su uhapšeni prekjučer u akciji kodnog naziva "Consigliere", potvrđeno je Faktoru iz Suda. 
09.02.2024. u 15:58
get url
text

VEZANI TEKST - Šokantne tvrdnje na ročištu: Ko je osumnjičenim članovima narkokartela javio da će biti uhapšeni, ko je trebao biti "riješen"

Pritvor im je određen zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, odnosno prikrivati dokaze i utjecati na svjedoke ili saučesnike, kao i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela. 

- Sud Bosne i Hercegovine je 8. 2. 2024. donio rješenje u predmetu Zlatko Ibrišimović i dr. (S1 2 K 044235 22 Krn) kojim se prema osumnjičenim Dženisu Kadriću i Alemu Hodoviću određuje pritvor koji po ovom rješenju može trajati najduže najduže mjesec dana od dana lišenja slobode, odnosno do 7. 3. 2024. ili do nove odluke Suda, zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga propisanih članom članom 132. stav 1. tačkama a), b) i c) ZKP BiH.

Osumnjičeni se terete za počinjenje krivičnog djela organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. i 3.  Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZBiH), u vezi sa krivičnim djelom pranje novca iz člana 209. stav 3., u vezi stava 2. KZBiH - naveli su u odgovoru na naš upit iz Suda. 

Kako se moglo čuti na sinoćnjem ročištu za određivanje pritvora, Kadrić se tereti da je zajedno sa Stefanom Papićem, koji je nedostupan i sumnja se da se krije u Dubaiju, organizirao grupu za organizovani kriminal, čiji članovi su bili sarajevski advokat Zlatko Ibrišimović, Maja Papić, Alem Hodović i Ferid Memić. 

Sutkinja Tatjana Kosović  FOTO: Screenshot/Sud BiH

Tužilaštvo tvrdi da su se Papić i Kadrić, za kojeg su mediji pisali da je bio tjelohranitelj Edina Gačanina Tita, vođe narkokartela "Tito i Dino", bavili preprodajom velike količine opojnih droga, te da su novac zarađen na taj način, posredstvom ostalih članova grupe ubacivali u legalne tokove, odnosno "prali". 

Predmet je formiran na osnovu prepiski iz Sky aplikacije, koja se, kako se moglo čuti na sinoćnjem ročištu odvijala između Papića i advokata Ibrišimovića. 

Papić je, inače, bio vlasnik firme E. S. TECH d.o.o. u Sarajevu, a njen direktor je bio Hodović. 

Advokat Zlatko Ibrišimović hapšen je u oktobru 2022. godine, od kada traje istraga ovog predmeta.

Nakon što je proveo mjesec u pritvoru, pušten je uz mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu napuštanja boravišta, obavezno povremeno javljanje državnom organu, zabranu putovanja i zabranu sastajanja s određenim osobama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.