open-navfaktor-logo
search
Predizbori u New Hampshireu
Trump pobijedio Haley, na korak je do republikanske nominacije, ona mu poručila: "Utrka je daleko od kraja"
Donald Trump pobijedio je na republikanskim predizborima u New Hampshireu, čime je dobio predsjedničku nominaciju Republikanaca po treći put, a svoju suparnicu, Nikki Haley, pobijedio je u državi u kojoj je imala najbolje izglede protiv njega.
24.01.2024. u 08:02
get url
text

Američki mediji proglasili su Trumpovu pobjedu nedugo nakon zatvaranja birališta, na temelju prvih rezultata i izlaznih anketa birača.

Iako su dosad glasale samo dvije države, Trumpova pobjeda na predizborima u utorak naglasila je njegovu dominaciju u stranci.

Haley, bivša guvernerka Južne Karoline, provela je sedmice u kampanji u New Hampshireu, nadajući se pobjedi koja bi mogla pojačati podršku njenom suprotstavljanju Trumpu, koji se tokom kampanje malo pojavljivao u javnosti u državi.

Umjereni republikanci i nezavisni birači čine veći udio primarnih glasova u New Hampshireu nego u većini drugih država.

Prema preliminarnim rezultatima izlazne ankete provedene za velike televizijske mreže, 31 posto birača izjasnili su se kao umjereni, u poređenju sa devet posto koliko ih se takvima izjasnilo na stranačkim izborima u Iowi prošle sedmice, na kojima je Trump pobijedio s velikom razlikom.

Haley je uz to imala podršku državnog republikanskog guvernera, Chrisa Sununua, koji se energično zalagao za nju. No ništa od toga nije pomoglo.

Iako je prije glasanja rekla da će nastaviti s kampanjom čak i ako izgubi, republikanski čelnici već su ove sedmice počeli spominjati Trumpa kao "vjerovatnog kandidata" i pozivati ​​Haley da odustane.

Ali to se zasad neće dogoditi jer je Nikki Haley poručila je da je sljedeće glasanje u Južnoj Karolini u državi u kojoj je bila guvernerka.

- Utrka je daleko od kraja. Ostalo je na desetke država, a sljedeća je moja draga Južna Karolina - kazala je Haley, piše CNN.

Trump nije dobro prihvatio njen govor, pa je rekao kasnije rekao da se "zavarava".

- Ko je dovraga bio taj uljez koji se malo prije popeo na pozornicu i proglasio pobjedu - komentirao je Trump, na šta mu je Haley odgovorila:

- Ako je gospodin Trump u tako dobroj formi, zašto je toliko ljut - kazala je Haley.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.