open-navfaktor-logo
search
Potvrdio Džemidžić
Okončan tender: VAR stiže u Premijer ligu BiH
Autor: S. Selimović
26.03.2024. u 09:32
get url
text
FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VAR videotehnologija (Video Assistant Referee), sistem koji glavnom sudiji tokom utakmice pomaže da riješi dvojbene situacije, od starta naredne sezone bit će prisutan i na stadionima u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.
Potvrdio je ovo za Faktor generalni sekretar Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Adnan Džemidžić.
- Kako je u prethodnom periodu najavljeno, u narednu takmičarsku sezonu će FSBiH krenuti sa novom VAR tehnologijom. Projekat se odvija u skladu sa hodogramom planiranih aktivnosti, a implementacija VAR-a će biti u zadanom vremenskom okviru - rekao je Džemidžić.
On dodaje da je FSBiH u skladu sa odlukom o pokretanju i implementaciji VAR tehnologije, preduzeo korake u pravcu pronalaska najboljeg tehničkog rješenja za naše infrastrukturne uvjete.
- Svi tehnički elementi su uzeti u obzir prilikom izbora opreme za realizaciju ovog vrlo zahtjevnog zadataka - dodao je Džemidžić.
Nedavno je okončana i tenderska procedura vezana za izbor najboljeg ponuđača opreme.
- Procedura izbora najboljeg ponuđača opreme je okončana u predviđenom vremenskom roku, sve u skladu sa relevantnim propisima - kaže generalni sekretar FSBiH i dodaje da je krovna kuća bh. fudbala prema istoj proceduri izvršila izbor najboljeg ponuđača za konsultanske usluge, odnosno edukaciju tehničkog osoblja za uvođenje, rukovanje i upravljanje VAR tehnologijom.
Nije isključeno da se VAR testira na nekoj od utakmica u tekućoj sezoni.
- Ako se u narednom periodu stvore tehničke pretpostavke za instalaciju neophodne opreme, postoji vjerovatnoća da VAR sistem bude testiran na nekoj od premijerligaških utakmica. Ovim postupkom nabavke su stvoreni realni uvjeti da naše sudije i tehničko osoblje imaju najbolju edukaciju za upravljanje novom tehnologijom, a FSBiH dobije savremenu opremu za uvođenje VAR sistema u najviši rang takmičenja - zaključio je Džemidžić.
VAR tehnologija se počela razvijati još 2010. godine u Nizozemskoj gdje je i testirana u sezoni 2013./2014.. U sljedećim godinama korištena je u Australiji, na Svjetskom klupskom prvenstvu te nekim utakmicama njemačke Bundeslige i italijanske Serie A.
Globalnu premjeru doživjela je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine nakon čega počinje masovna primjena.
VAR se koristi u ovim situacijama: Gol/nema gola, Penal/Nije penal, Direktan crveni karton (ne drugi žuti karton), Pogrešan identitet (žuti ili crveni karton). Kod ostalih događaja sudija samostalno donosi odluku i ne može je preispitivati pomoću VAR-a.
Utakmice u kojima se koristi video tehnologija (uz sudijski tim na terenu) nadziru i VAR sudije smještene u posebnoj prostoriji (VOR). Tim VAR sudija sastoji se od glavnog VAR sudije (VAR), najmanje jednog pomoćnog VAR sudije (AVAR) te jednog ili više VAR tehničara (RO). Oni imaju radio komunikaciju sa sudijskim timom na terenu te se njihovi razgovori snimaju. Uz igralište je postavljen ekran za pregled spornih situacija.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.