open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Erdogan: Netanyahu je sramotno upisao vlastito ime u historiju kao "kasapin Gaze"
AUTOR: Anadolu Agency
26.04.2024. u 16:48
get url
text
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Odbrana Al-Qudsa (Jerusalema) znači odbrana čovječanstva, mira i poštivanja različitih vjera, Turska će odlučno nastaviti ovu borbu, poručio je u petak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu.
Erdogan se obratio na 5. konferenciji Međuparlamentarne platforme Al-Qudsa, osvrnuvši se na izraelski napade na Gazu, u kojima je dosad ubijeno blizu 35.000 civila te ponovo iznijevši oštre kritike na račun Netanyahua.
- Oni koji žele vidjeti faraone moderne ere ne trebaju ići daleko, neka pogledaju one koji su brutalno ubili 35.000 Palestinaca u posljednja 203 dana. Netanyahu je, kao i ubice prije njega, sramotno upisao vlastito ime u historiju kao "kasapin Gaze" - poručio je Erdogan.
Govoreći o zlodjelima izraelski vojske u Gazi, Erdogan je rekao kako je "mentalitet koji slavi rođendan svog djeteta ubijanjem civila u Gazi izgubio svaku vezu s čovječanstvom i najosnovnijim ljudskim vrijednostima".
- Provokacije usmjerene na svetost džamije Al-Aqsa, naše prve kible, su sve češće. Okupatorski Izrael korak po korak uništava identitet Al-Qudsa (Jerusalema) - rekao je Erdogan, te dodao:
"U svakom kutku Al-Qudsa (Jerusalema) je trag, djelo i pečat mojih herojskih predaka koji su 400 godina služili ovom svetom gradu. Te tragove niko ne može izbrisati. Odbrana Al-Qudsa (Jerusalema) znači odbrana čovječanstva, mira i poštivanja različitih vjera, Turska će odlučno nastaviti ovu borbu."
Podvukao je kako Hamas vide kao nacionalne palestinske snage.
- Mi ćemo i dalje našu braću iz Hamasa koji brane svoju domovinu od okupatora nastaviti smatrati nacionalnim snagama Palestine. Nismo od onih slatkovodnih političara koji svoje riječi, stavove određuju kako vjetar puše. Na ovaj put smo krenuli odjenuvši ćefine - podvukao je Erdogan.
U kontekstu dešavanja u Palestini i nepoštivanja prava palestinskog naroda, turski predsjednik je rekao kako zapadne vrijednosti kao što su demokratija, sloboda, zakon, sloboda izražavanja, mišljenja i štampe su zaboravljene i povučene čim se to tiče Izraela.
Podsjetio je kako je Turska, u trgovinskom kontekstu, "jedina država koja je za Izrael nametnula ograničenja izvoza u 54 grupe proizvoda".
- Turska je prva u pomoći Gazi. Ukupna količina humanitarne pomoći koju smo poslali sa 13 aviona i devet brodova od 7. oktobra dostigla je 50.000 tona - rekao je Erdogan.
Turski predsjednik kritikovao je Sjedinjene Američke Države zbog podrške Izraelu, kazavši da "bezuvjetna vojna, diplomatska podrška američke administracije Izraelu ne doprinosi rješenju, već pogoršava problem".
Naglasio je kako Međuparlamentarna platforma Al-Qudsa svojim aktivnostima, sastancima i konferencijama postala je glas palestinske stvari na globalnom nivou.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.