Download-ujte našu aplikaciju

12:23 / 22.10.17

Je li homeopatija okidač za rak: Evo koje biste biljne dodatke trebali izbjegavati

Naučnici su otkrili da homeopatski biljni dodaci prehrani, koji se često uzimaju kao suplementi za poboljšanje stanja organizma, ne samo da mogu biti opasni, već mogu i izazvati rak, piše IFL Science.

Biljni dodaci koji sadrže arahidonsku kiselinu povezani su sa karcinomom jetre FOTO: ILUSTRACIJA
Biljni dodaci koji sadrže arahidonsku kiselinu povezani su sa karcinomom jetre FOTO: ILUSTRACIJA

Naime, biljni dodaci koji sadrže AA kiselinu (arahidonska kiselina) povezani su sa karcinomom jetre, sudeći po uzorcima prikupljenim u bolnicama širom svijeta.

AA kiselina najčešće se nalazi u biljkama koje u homeopatiji olakšavaju začeće ili ubrzavaju procese zarastanja.

Studija, objavljena u časopisu “Scenice Translation Medicine,” otkrila je kako čak 78 posto uzoraka raka, prikupljenih u Tajvanu, ima mutaciju povezanu sa izloženošću AA kiselini.

Naučnici su pregledali 98 posto uzoraka hepatocelularnog karcinoma, najčešćeg tipa raka jetre i najčešćeg uzroka smrti kod ljudi s cirozom.

U Kini je pronađeno oko 47 posto uzoraka s “potpisima” AA mutacije, u Koreji oko 13, a u SAD i Evropi za vrijednost je bila oko 4,8 posto, što se objašnjava manjim trošenjem tih suplemenata na Zapadu.

Naučnici sada apeliraju na strožu kontrolu biljnih lijekova, provjeru sastava suplemenata prije kupovine i stavljanje oznake upozorenja na proizvod, a neki se čak zalažu i za potpunu zabranu tih dodataka.