Download-ujte našu aplikaciju

16:33 / 19.05.17

Varivo s ječmom i gljivama za nepce željno promjene

Svaka kuharica ima svoje recepte, ali oni s vremenom znaju dosaditi.

Odlični proljetni zalogaji
Odlični proljetni zalogaji

Varivo s ječmom i gljivama je fantastični proljetni zalogaj, koji će nahraniti tijelo i oduševiti svačije nepce.

Sastojci:

30 g sušenih vrganja, dl bijelog vina, kašika maslinova ulja, 2 ljutike 2 česna bijelog luka, 200 g šampinjona, kašika timijana, prstohvat soli i bibera, 6 dl pilećeg temeljca, 150 g ječma, kašika koncentrata od paradajza, 6 dl vode, 2 kašike soka od limuna

Priprema:

U tavi zagrijte vino. Kad zavrije, maknite s vatre i dodajte oprane sušene vrganje. Ostavite 15 minuta, pa ih procijedite i narežite, ali sačuvajte tekućinu. U loncu zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte narezane ljutike i bijeli luk. Nakon pet minuta dodajte narezane smeđe šampinjone, timijan, so i biber. Kuhajte oko pet minuta, pa dodajte tekućinu od vrganja. Kad zavrije, dodajte temeljac, ječam, koncentrat paradajza, vodu i vrganje. Poklopite i kuhajte od 40 do 45 minuta. Maknite s vatre i izvadite oko šoljicuu supe. Izmiksajte je štapnim mikserom dok ne postane glatka te vratite u lonac. Dodajte sok od limuna, so i biber te poslužite.