open-navfaktor-logo
search
Jelo porijeklom iz Turske
Za iftar pripremite Iskender kebab po receptu Dijane Smajlović iz Zenice
Dijana kaže kako često priprema Iskender kebab, jer su i ukućani i gosti oduševljeni okusom, a naročito ako se priprema sa janjećim mesom i turskim ravnim hljebom
Faktor
26.03.2024. u 16:08
get url
text
Iskender kebab
Iskender kebab
FOTO: DIJANA SMAJLOVIĆ
Iskender kebab je tursko jelo karakteristično za područje Burse, gdje se nerijetko mogu vidjeti dugi redovi ljudi ispred restorana koji strpljivo čekaju da bi mogli sjesti za prazan sto i probati ovo ukusno jelo.
Dijana Smajlović iz Zenice poslala nam je recept za kebab, koji je, kako nam je kazala, za nijansu modificirala u odnosnu na originalnu pripremu.
Potrebni sastojci: pola kg mesa (junetina, teletina, janjetina) bez masnoće i žilica, veća glavica crvenog luka, jedna čaša mlijeka, so, crni biber.
Postupak pripreme marinade: meso nasjeći na tanje komade, preliti mlijekom, preko toga izribati glavicu luka, pa dodati biber i so. Poklopiti i ostaviti da se marinira što duže (najbolje preko noći).
Za prvi sos je potrebno: jedan patdlidžan, jedna čaša jogurta, bijeli luk.
Za drugi sos je potrebno: manja konzerva pelata (paradajz u sosu), kašičica šećera, bosiljak.
Još je potrebno: somun od prethodnog dana, peršun, maslac, kašičica šećera.
Postupak pripreme:
Uzmite jedan somun, najbolje onaj koji je dan star, pa ga iskidajte na komade. Stavite komade somuna u posudu i pecite u rerni na 100 stepeni Celzijusa da se blago osuše i postanu hrskavi.
Patlidžan zapecite u kori u rerni, ogulite i isjeckajte na što sitnije komade. Dodajte bijeli luk (količina po želji), jogurt, sjeckani peršun, posolite i pobiberite.
Pelat dinstajte na maslacu sa kašičicom šećera i bosiljkom, a marinirano meso kratko propržite u tavi.
Potom slijedi slaganje:
U vatrostalnu posudu prvo stavite red somuna kojeg ćete preliti mješavinom jogurta i patlidžana, a potom dodajte meso, pa sos od paradajza. Na kraju jelo prespite sa nekoliko kašika sosa sa jogurtom radi dekoracije.
Iskender kebab pecite u rerni svega nekoliko minuta.
Dijana Smajlović kaže kako često priprema Iskender kebab, jer su i ukućani i gosti oduševljeni okusom, a naročito ako se priprema sa janjećim mesom i turskim ravnim hljebom.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.