Iskender kebab je tursko jelo karakteristično za područje Burse, gdje se nerijetko mogu vidjeti dugi redovi ljudi ispred restorana koji strpljivo čekaju da bi mogli sjesti za prazan sto i probati ovo ukusno jelo.
Dijana Smajlović iz Zenice poslala nam je recept za kebab, koji je, kako nam je kazala, za nijansu modificirala u odnosnu na originalnu pripremu.
Potrebni sastojci: pola kg mesa (junetina, teletina, janjetina) bez masnoće i žilica, veća glavica crvenog luka, jedna čaša mlijeka, so, crni biber.
Postupak pripreme marinade: meso nasjeći na tanje komade, preliti mlijekom, preko toga izribati glavicu luka, pa dodati biber i so. Poklopiti i ostaviti da se marinira što duže (najbolje preko noći).
Za prvi sos je potrebno: jedan patdlidžan, jedna čaša jogurta, bijeli luk.
Za drugi sos je potrebno: manja konzerva pelata (paradajz u sosu), kašičica šećera, bosiljak.
Još je potrebno: somun od prethodnog dana, peršun, maslac, kašičica šećera.
Uzmite jedan somun, najbolje onaj koji je dan star, pa ga iskidajte na komade. Stavite komade somuna u posudu i pecite u rerni na 100 stepeni Celzijusa da se blago osuše i postanu hrskavi.
Patlidžan zapecite u kori u rerni, ogulite i isjeckajte na što sitnije komade. Dodajte bijeli luk (količina po želji), jogurt, sjeckani peršun, posolite i pobiberite.
Pelat dinstajte na maslacu sa kašičicom šećera i bosiljkom, a marinirano meso kratko propržite u tavi.
U vatrostalnu posudu prvo stavite red somuna kojeg ćete preliti mješavinom jogurta i patlidžana, a potom dodajte meso, pa sos od paradajza. Na kraju jelo prespite sa nekoliko kašika sosa sa jogurtom radi dekoracije.
Iskender kebab pecite u rerni svega nekoliko minuta.
Dijana Smajlović kaže kako često priprema Iskender kebab, jer su i ukućani i gosti oduševljeni okusom, a naročito ako se priprema sa janjećim mesom i turskim ravnim hljebom.