open-navfaktor-logo
search
Važno
Znate li šta u veš mašinu ide zakopčano, a šta otkopčano?
Odjeća koja se kopča kukicama se može zakačiti na druge komade odjeće u mašini i one osjetljivije razderati
23.12.2019. u 19:35
get url
text
Mašina za veš
Mašina za veš

Vjerovatno većina vas kod stavljanja veša u mašinu vodi računa da slučajno je pomiješa bijelo i šareno, a da ne razmišljate da li neki komad odjeće treba staviti zakopčan ili otkopčan. Zbog toga ćemo vam dati nekoliko savjeta.

Odjeća sa patentnim zatvaračem se prije stavljanja u mašinu mora zakopčati jer ukoliko se ubaci otkopčana može ošteti drugu odjeću i izgrebati vrata veš mašine. Zbog svega i proizvođači mašina u uputama za korištenje preporučuju da se rajfešlusi zakopčaju prije pranja.

Što se tiče odjeće sa dugmadima (košulje, bluze, haljine) njih treba prati otkopčane, jer zakopčana dugmad ne samo da se mogu isčupati, nego i razderati tkaninu na mjestu gdje je prišivena.

Odjeća koja se kopča kukicama (grudnjaci) se može zakačiti na druge komade odjeće u mašini i one osjetljivije razderati, a pletivu izvući niti. Takvu odjeću ne možete ni zakopčati prije pranja jer prelabavo drže, i otkopčat će se. Zato te predmete perite odvojene, u platnenoj vrećici - tako bi grudnjake trebalo i inače prati. Znamo ne jedan slučaj kad je žica izašla iz grudnjaka, iz bubnja otišla dalje i pokvarila mašinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.