open-navfaktor-logo
search
Napravio turističku atrakciju
Hercegovac Stipe ostvario je svoj san i postao viking: Sada se zovem Ragnar Kavurson
AUTOR: PIXSELL
02.05.2024. u 12:00
get url
text
FOTO: Denis Kapetanovic/PIXSELL
Stipe Pleić iz Tomislavgrada odlučio je živjeti svoj san pa je postao viking i promijenio ime u Ragnar Kavurson.
Stipe, odnosno Ragnar već godinama izrađuje vikinške sjekire, štitove, koplja, mačeve, stolice i stolove te ostale predmete koje su koristili vikinzi. Kako sam kaže, ljubav prema obradi drveta postojala je oduvijek, još kao dijete je stalno nešto izrađivao od drveta, no njegova vikinška priča počela je sasvim slučajno, piše Pixsell.
- Gledao sam seriju Vikinzi i na početku ima jedna sjekira koja upada u vodu i tone. Baš sam želio takvu sjekiru napraviti - ispričao je.
Njegovi kupci su uglavnom zaljubljenici u vikinško oružje, a dolaze iz raznih krajeva svijeta te su spremni za sjekiru izdvojiti između 50 do 300 eura, koliko se kreću cijene.
Svaka sjekira je unikat
- Sve su različite, ručno rađene i sve su unikati. Nikad nisam napravio dvije potpuno iste - kaže Stipe.
Za izradu jedne sjekire mu treba dan ili dva, a za zahtjevnije i do dvije sedmice. Prvo mora obraditi metal brusilicom, nakon toga se termički obrađuje. Zatim od drva izrađuje dršku koju crta pirografom, a neke rezbari. Na kraju slijedi lakiranje lanenim uljem i ukrasi od kože.
Stipe nije ograničen samo na izradu sjekira, već stvara i ostale predmete iz vikinškog života, uključujući nakit. Kao materijale najčešće koristi bukovinu, jasen i maslinu.
Vikinško selo
Od svog sela Stipanići kod Tomislavgrada Stipe je napravio pravu turističku atrakciju. U staroj porodičnoj kući izradio je repliku vikinške kuće koju koristi za izložbeni prostor i mjesto za opuštanje.
- Ovo je vikinško selo Kavurci i vikinška kuća - objašnjava, dodajuć kako u istoj kući djeluje i njegov klub bacača sjekira "Flick".
- Prije tri godine sam pokrenuo klub bacača sjekira. Stalno mi dolaze ljudi, zanima ih pa im pokažem. Nemam neke zakazane treninge, ali ja to ni ne naplaćujem. Ovdje svako može doći besplatno bacati sjekire - ispričao je.
"Uživam u životu"
Ovaj duvanjski viking, inače otac dvije odrasle kćerke i djed jedne djevojčice, napominje kako je u životu dosegao nešto što je oduvijek želio.
- Jednostavno uživam u onome što radim. Sigurno se neću obogatiti prodajom sjekira, ali bilo gdje da odem, na neki sajam, barem pokrijem troškove. Ja sam zadovoljan! - zaključuje.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.