open-navfaktor-logo
search
Česta pojava kod mnogih
Neprijatan miris stopala, ima li pomoći: Evo šta stručnjaci preporučuju
Studija koju je provela Fondacija za kožu i njegu u Australiji objavila je da znojenje stopala obično prati neprijatan miris što je stanje poznato kao bromhidroza
Faktor
14.03.2024. u 21:10
get url
text
Pomoći će i kupka od čaja nane
Pomoći će i kupka od čaja nane
Problem sa neugodnim mirisom stopala često se javlja ako ste duže vrijeme obuveni, tokom boravka u teretani ili na otvorenom u danima visokih ljetnih temperatura, a dovodi u neprijatnost kada je potrebno izuti cipele, a niste kod kuće.
Studija koju je provela Fondacija za kožu i njegu u Australiji objavila je da znojenje stopala obično prati neprijatan miris što je stanje poznato kao bromhidroza.
Obično počinje u djetinjstvu ili adolescenciji i može imati negativan utjecaj na društveni život.
Dobra vijest je da svakodnevnom higijenskom rutinom možete eliminisati neprijatan miris stopala. Ako je riječ o problematici kod mališana, pedijatar može uraditi test uz pomoć škroba i joda da bi potvrdio dijagnozu prekomjernog znojenja.
Pravilno sušenje stopala utječe na njihov miris
Otklanjanje neprijatnog mirisa stopala može biti jednostavno ako pratite svakodnevnu rutinu higijene stopala. To može uključivati pranje nogu antibakterijskim sapunom.
Važno je da perete stopala svaki dan i dobro ih osušite, posebno između prstiju. Kada osušite stopala peškirom nakon tuširanja ili kupanja, vatom utapkajte između prstiju čaj od kamilice ili jabukovo sirće. Stopala se mogu tretirati antibakterijskim pilingom baš za tu namjenu, ali izbjegavajte upotrebu pilinga ako imate oštećenu kožu ili ekcem.
Preporučuje se i kupka od čaja od nane
Nokte na nogama držite podrezane i čiste, što također pomaže u sprečavanju razvoja gljivica. Nježno uklonite tvrdu kožu turpijom za stopala. Kada je tvrda, koža može postati mokra od vlage, što predstavlja idealan dom za bakterije.
Nakon što ste očistili stopala i osušili ih, možete nanijeti puder, malo sode bikarbone, ili kukuruzni škrob. Oni mogu apsorbirati dodatnu vlagu.
Možete isprobati brojne kućne ljekove, kao što su slane kupke, natapanje stopala u čaj i jabukovo sirće. Uz odgovarajuću higijenu i češće mijenjanje obuće, ove prakse mogu pomoći u uklanjanju mirisa stopala.
Jabukovo sirće
Za privremeno olakšanje, razmislite o kupki sa jabukovim sirćetom koristeći jedan dio sirćeta i dva dijela vode kako biste smanjili nivo bakterija koje mogu izazvati loš miris. Antifungalni efekti jabukovog sirćeta dobar su borac protiv neugodnog mirisa stopala.
Kako pripremiti kupku od čaja
Jednostavno koristite četiri ili pet kesica čaja na litar vode. Možete koristiti obične kesice čaja, a preporuka je nana. Skuhajte čaj kao i obično, a zatim ga ostavite da se ohladi i namačite stopala oko 20 minuta svaki dan.
Kad obuća upije neugodan miris
Za obuću koja je poprimila neprijatan miris dobro rješenje je posuti je sodom bikarbonom i ostaviti preko noći ili što je duže moguće.
Izbor obuće zna biti od presudnog značaja
Kupujte obuću koja vam dobro pristaje, koja je od prirodnih materijala jer će omogućiti stopalima da dišu. Nosite i sandale sa otvorenim prstima ili japanke kada je to moguće.
Kod kuće ne nosite čarape kako biste omogućili koži da "diše".
Po mogućnosti nosite pamučne čarape koje upijaju vlagu.
Važno je i šta jedete
Prehrana bogata rafiniranim ugljikohidratima često služi kao hrana za bakterije i gljivice u tijelu koje mogu biti odgovorne za neprijatne mirise.
Srećom, postoji mnogo stvari koje se mogu uraditi kroz prehranu kako bi se smanjile upale, kao što je eliminiranje rafiniranih ugljikohidrata i balansiranje proteina, zdravih masti i složenih ugljikohidrata.
Dodajmo i to da alkohol i pušenje također uveliko pospješuju znojenje i neugodan miris stopala, pa razmislite o smanjenju konzumiranja.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.