open-navfaktor-logo
search
Uzroka je više
Ukoliko vam opada kosa, probajte sa ovim prirodnim preparatima
Malo je poznato da je bijeli luk odličan prirodni lijek koji može pomoći u sprečavanju opadanja kose.
Faktor
19.03.2024. u 22:07
get url
text
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
FOTO: Shutterstock
Razlozi za opadanje kose su mnogobrojni. Među njima su starenje, hormonalne promjene, nedostatak određenog vitamina, izloženost stresu i neadekvatna ishrana...
Uslijed rigoroznih dijeta, javlja se deficit proteina i vitamina B. Malo je poznato da su proteini sastavni element naše kose i da njihovo odsustvo direktno utječe na opadanje vlasi kod žena.
Opadanje kose može biti i sezonsko. Istraživanja pokazuju da oko 20 posto populacije pati od opadanja kose tokom septembra, oktobra i na proljeće.
Kokosovo ulje je prirodni preparat koji može pomoći u rastu kose. Zbog svog antibakterijskog i antigljivičnog dejstva posebno se preporučuje u onim slučajevima kada je uzrok opadanja kose infekcija kože glave. Prije nanošenja ovog ulja treba ga malo zagrijati, a potom utrljati na kožu glave. Kosu treba oprati tek nakon sat vremena. Pored toga što će spriječiti opadanje kose, kokosovo ulje je odlična prirodna maska za suhu i beživotnu kosu.
Malo je poznato da je bijeli luk odličan prirodni lijek koji može pomoći u sprečavanju opadanja kose. Danas postoji veliki broj šampona koji u svom sastavu imaju bijeli luk, ali se najbolji efekat ostvaruje korištenjem svježeg luka. Treba da se isjecka na komade i doda u neku podlogu koja je maska za kosu, u kokosovo ulje ili maslinovo ulje, u zavisnosti od tipa kose.
Kopriva je biljka, koju će vam preporučiti svaka starija osoba, za sprečavanje opadanja kose. Ova biljka je bogata mineralima i vitaminima koji su važni za kosu i zato ne treba da iznenađuje što se šampon od koprive i ranije masovno koristio. Dokazano je da ova biljka zaista pomaže u ponovnom rastu kose.
Pored tradicionalnog šampona od koprive, može se napraviti i jednostavan rastvor koji također pozitivno djeluje i podstiče rast kose. Dva osnovna i jedina sastojka ovog rastvora jesu voda i svježi listovi koprive. Listovi se dodaju u dva litra vode i ostavljaju dok voda ne proključa. Da bi došlo do rezultata valjalo bi kosu prati ovim rastvorom minimum tri puta sedmično.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.