navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Festival KRAFT

Bili smo na programu ReActing as a star u Sloveniji: Kako glumce učiniti dijelom evropske glumačke scene?

AUTOR: Merima Čustović
Objavljeno: 18.06.2024. u 21:06
get url
text
Glumci, njih 15 iz regiona, učestvovali su na programu
Glumci, njih 15 iz regiona, učestvovali su na programu /
FOTO: Faktor
Tokom glumačkog festivala KRAFT u Sloveniji, pod motom "Glumi lokalno, djeluj međunarodno" od 14. do 16. juna, u Kranju je pod budnim okom medija održano treće izdanje međunarodnog Industry Networking programa ReActing as a Star, a kojem je prisustvovala i ekipa portala Faktor, jedini medij iz Bosne i Hercegovine.
Program čija autorica je poznata hrvatska producentica Tina Hajon, posvećen je glumcima iz regije – Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, njihovom umrežavanju sa evropskim kasting direktorima, agentima i filmskim rediteljima.
Jedini industry program u regiji
Cilj programa je, kako su istakli organizatori, povećanje njihove mobilnosti i zastupljenosti u evropskoj filmskoj industriji. 
Ove godine, priliku da kroz tri dana raznih aktivnosti pokažu i razvijaju svoje vještine, prošire znanje o filmskoj industriji, stvore konekcije na regionalnoj, ali i evropskoj sceni, kroz intervjue spoznaju koliko je važna uloga medija u njihovim karijerama, dobilo je 15 glumaca: Alenka Kraigher, Andrei Lenart i Klara Kuk iz Slovenije; Jelena Stupljanin, Mladen Sovilj i Nikola Pavlović iz Srbije; Jelena Simić i Milivoje Obradović iz Crne Gore; Antonio Scarpa, Ivana Roščić, Jona Zupković i Rea Bušić iz Hrvatske; Igor Skvarica i Nadine Mičić iz Bosne i Hercegovine te Natalija Teodosieva iz Sjeverne Makedonije.
ReActing as a Star, kao jedini industry program u regiji u čijem su fokusu glumci, počeo je 14. juna razgovorom sa nagrađivanom bh. rediteljicom Aidom Begić, a njoj se u razgovoru na temu "Kasting kao osnova kreacije filmskog djela" pridružila Timka Grin, kasting direktorica iz BiH, i predsjednica Međunarodnog Udruženja kasting direktora, koja je sa Aidom ostvarila niz uspješnih saradnji.
Zana Marjanović bila ispod svih očekivanja
U vrlo iscrpnom izlaganju, Aida i Timka ispričale su kako su birale glumce za filmove, u koje su se, vrlo često i "zaljubljivale", istakle su kroz smijeh. Aida je po prvi put u javnosti otkrila i da je glavna uloga u njenom filmu "Snijeg", Zana Marjanović, na kastingu bila ispod svih očekivanja, no, ipak je uspjela dokazati da zaslužuje šansu.
- Glavna uloga u mom filmu "Snijeg" na prvom kastingu je toliko bila loša da nisam mogla vjerovati. Čak je i ona bila svjesna toga. U tom momentu živjela je sa mojim prijateljem kojem se požalila da je bila grozna, na šta joj je on dao savjet da me pozove, kaže kako želi još jednu šansu, jer je svjesna da je bila grozna. To je i uradila, i na novom kastingu je pokazala sve što mi je trebalo za tu ulogu – prisjetila se Begić.
O važnosti programa ReActing as a star govori i činjenica da već drugu godinu za redom nosi oznaku dijeljenja znanja (Knowledge Sharing Label) Evropske filmske akademija, kojom EFA nastoji podržati izvanredne projekte čiji je cilj povezivanje pojedinaca željnih dijeljenja znanja s onima koji su voljni slušati i učiti.
Glumci dobivaju agente, upoznaju kasting direktore
Agenti iz regije
FOTO: ReActing as a star
- ReActing je platforma koja promovira regionalne glumce i pomaže im pri umrežavanju. Umrežavanje međusobno, među svim državama ove regije, i s druge strane im pomaže da dobiju što više instrumenata kako bi se plasirali na međunarodno tržište.
U tom usavršavanju pomažu gosti poput kasting direktora koji isto tako zapravo prepoznaju ovaj projekat kao jedinstvenu platformu na kojoj mogu vidjeti glumce, a u ovogodišnjem izdanju je njih 15 iz različitih zemalja, koje oni na jednom mjestu mogu zaista upoznati.
Ali ne upoznati na način da im samo znaju ime i prezime, ili da su pogledali "short reel", nego da su zaista sa njima imali tri intenzivna dana, razgovarali sa njima, družili se sa njima, vidjeli njihove radove, diskutirali sa njima, komentirali sa njima. I zato vjerujem da ih neće zaboraviti, da će biti negdje u njihovim portofolijima, i kada im budu trebali glumci sa našeg područja da će znati da su to glumci sa ReActing platforme.
To se zapravo već i dešava. Rezultati prethodnih izdanja su upravo to, da su neki glumci dobili agente iz regije, neki drugi glumci su dobili agente iz inostranstva koji su bili naši gosti, neki su ušli u kontakt sa kasting direktorima iz Francuske, bili pozvani na neke kastinge tamo. Tako da ja vjerujem da ova vrsta umrežavanja u jednoj intimnoj atmosferi koja produbljuje istinski kontakte i sagledava različite spektre nečijeg posla, može donijeti pozitivne rezultate - kazala je za Faktor Tina Hajon.
Jako je važno da upoznamo glumce
Kasting direktori iz regije i Evrope
FOTO: ReActing as a star
Drugi dan programa, 15. juna održana je prezentacija ReActing platforme s odabranim glumcima iz ReActing programa, na kojoj se publika imala priliku upoznati sa njihovim radom. 
Isti dan upriličena je i panel diskusija pod nazivom "Glumci na međunarodnom tržištu" na kojoj  su govorili renomirani kasting direktori iz različitih krajeva Evrope. Oni su: Timka Grin (Skyfall, Murina) iz BiH, Sam Jones (The English, Black Earth Rising) iz Velike Britanije, Laura Muccino (My Brilliant Friend, Gomorrah) iz Italije, Anders Nygaardom (The Bridge, Normal People) iz Danske, te agentica Alice Walrafen iz francuske talent agencije Adéquat koja zastupa zvijezde poput Marion Cotillard i Omara Syja.
- Uvijek smo u kontaktu sa producentima i rediteljima, zato je jako važno za nas da upoznamo glumce. Mi uvijek istražujemo, razgovaramo jedni sa drugima i "dijelimo" glumce. To je prilika za nas, za vas glumce i za buduće filmove koji će se pojaviti - istakli su kasting direktori. 
ReActing je pod svojim motom "Glumi lokalno, djeluj međunarodno!" ugostio i dva renomirana glumca, Jakoba Cedergren, dansko-švedsku glumačku zvijezdu koja je ostvarila važne uloge u više od 40 filmova i serija, te Zlatka Burića, hrvatskog glumca danske adrese koji je sarađivao sa svjetski poznatim redateljima poput Rubena Östlunda, Nicholasa Windinga Refna i Stephena Frearsa, te je dobitnik nagrade Evropske Filmske Akademije za najboljeg glumca 2023.
- Ja sam jako zadovoljna, ovaj projekat radim za glumce, i mislim da je jedinstvenost tog projekta upravo to da su glumci u fokusu. Program je napravljen za njih, i ono što sam vidjela iz njihovih reakcija mene čini sretnom. Znam da je projekat uspješan kroz interakcije koje oni kroz projekt dobivaju - istakla je Hajon za Faktor. 
Ostaju u kontaktu
ReActing as a Star inicijativa je Slovenskog filmskog centra, Udruženja Pari Pikule i Secret Arts Cinema, koji su producenti projekta, u saradnji s filmskim fondovima i centrima iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore, kao i edukacijskim programom Training and Skills industrijskog dijela Sarajevo Film Festivala - CineLink Industry Days, te Evropskom filmskom akademijom, Međunarodnim Udruženjem direktora kastinga (ICDA), platformom Filmmakers.eu i KRAFT Film Festivalom.
Tara Jović, koordinatorica promocije programa ReActing as a star za Faktor je kazala da žele "našu regiju da učine dijelom evropske filmske scene, a naše glumce evropske glumačke scene".
Dugoročni projekat na intimnom nivou
- Vidimo da od prve godine programa kasting direktori i glumci ostaju u kontaktu, zovu ih na svoje projekte, za sada imamo neke filmove u produkciji u kojima sarađuju ljudi koji su se upoznali preko ReActinga, ili su učvrstili svoje poznanstvo ovdje, WhatsApp grupe su i dalje aktivne. 
Festivali su odlični za umrežavanje, ali festivali su ipak konekcija produkcija i distribucija, dok glumci  ne osjećaju da imaju tu prostora da uče, jer je fokus na filmu. Mi nemamo projekcije, fokusirani smo na industry, trening i networking i to je ono što je korisno za glumce, i ne samo na nivou regionalne saradnje. 
Pošto se trudimo održati nivo intime svake godine priliku da učestvuje ima 15 glumaca, jer, realno ne možemo se u naša tri dana posvetiti 30 glumaca. Ovo će biti dugoročni projekat koji ćemo držati na intimnom nivou kako bi održali fokus na svakom pojedinačno. Projekat funkcionira i zato se nastavlja - zaključila je Tara Jović. 
POVEZANO