open-navfaktor-logo
search
Protiv temeljnih vrijednosti EU-a
Slovenija zbog neprihvatljivog poteza ministara iz RS-a pozvala otpravnicu poslova BiH na razgovor
AUTOR: N1/STA
05.06.2024. u 19:12
get url
text
Tanja Fajon
Tanja Fajon
FOTO: Screenshot/EU Debates
Nakon što Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije postiglo dogovor koji bi omogućio građanima Slovenije, Rumunije i Poljske koji žive u našoj zemlji da glasaju na evropskim izborima u nedjelju, uslijedila je reakcija iz Slovenije.
Slovenačka ministrica vanjskih poslova Fajon nazvala je blokadu neprihvatljivom, te je ministarstvo zbog toga pozvalo na raspravu privremenu otpravnicu poslova BiH u Sloveniji. I predsjednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar istakla je da je blokada neprihvatljiva, prenosi N1 pisanje agencije STA.
- Ministarstvo vanjskih poslova je već objavilo da je to neprihvatljiv potez vlasti u BiH, koji je protiv svih temeljnih vrijednosti EU-a i, na kraju, ali ne i najmanje važno, i protiv prijateljskih odnosa dvije zemlje i ustaljene prakse kada je u pitanju provođenje izbora - naglasila je Fajon i podsjetila da je BiH nedavno dobila zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora za članstvo u EU.
Ona je izjavila da su pozvali privremenu otpravnicu poslova Bosne i Hercegovine u Sloveniji na razgovor i izrazili joj protest. Također je naglasila da i slovenačka ambasada u BiH i Ministarstvo vanjskih poslova traže načine da građanima Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini omoguće učešće na evropskim izborima.
Istovremeno, Fajon je odluku BiH okarakterizirala kao ispolitizovan potez, jer je u raspravu uvela glasanje o Rezoluciji UN-a o genocidu u Srebrenici.
I predsjednica Republike Nataša Pirc Musar ocijenila je da je blokada neprihvatljiva.
- Evropski parlament je jedina direktno izabrana institucija u EU, mi na ovaj način biramo zastupnike tek od 1979. godine. Izlaskom na izbore mi smo dio procesa donošenja odluka o budućem pravcu EU-a, tako da onemogućavanje izlaska na izbore je nedopustivo - saopćila je Pirc Musar.
Naglasila je da je Slovenija jedna od najaktivnijih zemalja u podršci BiH na njenom evropskom putu.
- I u sadašnjem sazivu Evropskog parlamenta uspješno smo pokušali dati BiH evropsku budućnost. Zato žalim zbog neshvatljivog neuspjeha da ministri iz entiteta Republika Srpska pristanu na održavanje izbora za EU u slovenačkoj ambasadi u Sarajevu - dodala je.
Pirc Musar je istovremeno upozorila da ovakvi potezi dodatno koče evropski napredak Bosne i Hercegovine, te izrazila očekivanje da će Bosna i Hercegovina poštovati vladavinu prava, saopćeno je iz kabineta predsjednice Slovenije.
Prema podacima slovenačkog Ministarstva unutrašnjih poslova, u poseban birački spisak za evropske izbore upisano je 1.977 birača sa pravom glasa - slovenačkih državljana sa prebivalištem u Bosni i Hercegovini.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.