navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Partnerstvo sa SFF - om

Glumac Boris Ler iz BiH među 17 sudionika događaja Slano Film Days u Dubrovniku

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 22.05.2024. u 14:23
get url
text
FOTO: Slano Film Days
Slano, jedno od najslikovitijih mjesta Dubrovačke rivijere, u junu će prvi put ugostiti Slano Film Days. Riječ je o jedinstvenom formatu događanja posvećenih filmu koji povezuje regionalne filmske autore u usponu i istaknuta imena iz svijeta filma i filmske industrije.
Program Slano Film Days čine razgovori o filmu, filmske projekcije i brojna neformalna druženja. Oslobođeni takmičarskog pritiska, mladi reditelji, glumci i snimateljice imaju priliku otvoreno razgovarati o kreativnom procesu stvaranja filmova sa svjetskim filmskim umjetnicima, dobitnicima najprestižnijih filmskih nagrada. S Mirsadom Purivatrom, osnivačem i autorom koncepta Slano Film Days, veže ih dugogodišnja profesionalna saradnja, ali i prijateljstvo.
- Poziv za učestvovanje na Slano Film Days dobilo je ukupno 17 mladih filmskih umjetnika, koji će učestvovati u filmskim razgovorima iz područja glume, režije ili kamere. Slano Film Days u fokus stavlja kreativni proces, film kao umjetnost, ostavljajući pritom po strani njegovu robnu vrijednost.
Filmski autori svjetske reputacije imaju priliku dijeliti svoje iskustvo, ali se i inspirirati uz mlade talente koji pak imaju mogućnost direktnog susreta s nekim od najznačajnijih imena iz svijeta filmske industrije, i to u prijateljskoj i neformalnoj atmosferi. Na ovaj način doprinosimo ličnom i profesionalnom razvoju filmskih umjetnika u regiji - izjavio je Purivatra.
Nikola Knežić, načelnik Općine Dubrovačko Primorje, izrazio je zadovoljstvo povodom skorašnjeg održavanja Slano Film Days, a siguran je kako će svi sudionici i gosti tokom boravka u Slanom uživati u ljepotama ovih prostora.
- U ime Općine Dubrovačko Primorje mogu reći da smo izuzetno zadovoljni da na ovakav način možemo podržati i unaprijediti kvalitetu kulturne ponude u Slanom, ali i trajno uspostaviti ovaj dio južne Dalmacije kao mjesto susreta filmskih autora i profesionalaca regije i svijeta - kazao je. 
Na Slano Film Days učestvovat će osam glumica i glumaca, šest rediteljica i reditelja, te tri snimateljice, svi redom uspješni u svom umjetničkom djelovanju: Goran Marković (glumac, Hrvatska), Milica Janevski (glumica, Srbija), Era Balaj (glumica, Kosovo), Saško Kočev (glumac, Sjeverna Makedonija), Anuša Kodelja (glumica, Slovenija), Lidija Kordić (glumica, Crna Gora), Boris Ler (glumac, Bosna i Hercegovina), Anita Ognjanović (glumica, Srbija), Hana Jušić (rediteljica, Hrvatska), Ivan Bakrač (reditelj, Crna Gora), Blerta Basholli (rediteljica, Kosovo), Dina Duma (rediteljica, Sjeverna Makedonija), Vladimir Tagić (reditelj, Srbija), Urša Menart (rediteljica, Slovenija), Dubravka Kurobasa (snimateljica, Hrvatska), Maja Radošević (snimateljica, Srbija) i Milica Drakulić (snimateljica, Srbija).
Glavni program Slano Film Days, predavanja i razgovori s posebno pripremljenim temama za reditelje, glumce i snimateljice održavat će se u prostorijama partnerskog hotela. Očekuju nas i večernje projekcije nagrađenih filmova gostujućih svjetskih autora.
Prva filmska projekcija, na samu večer otvorenja, održat će se na centralnom trgu u Slanom, dok nas ostale projekcije očekuju u ljetnom kinu Slano Film Days, u vrtu Vile Riva, gdje će se organizirati i neformalna druženja svih sudionika i gostiju Slano Film Days.
Slano Film Days organizira se u partnerstvu s najprestižnijim filmskim festivalom u regiji, Sarajevo Film Festivalom. Učestvovanje filmskih umjetnika i studenata iz regije na Slano Film Days podržali su regionalni filmski centri i fondovi kroz partnerstvo sa Slano Film Days: Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, Filmski centar Crne Gore, Slovenski filmski centar i Agencija za film Sjeverne Makedonije.
Slano Film Days održat će se u Slanom i na Elafitskim otocima od 18. do 22. juna.
POVEZANO