open-navfaktor-logo
search
Investicije
Vlasnik Tibre pokreće luksuzni projekt u Dubrovniku
Počela je gradnja ceste na Babinom kuku u Dubrovniku za potrebe investitora koji planiraju gradnju luksuznih vila na tom atraktivnom gradskom području.
20.02.2024. u 21:01
get url
text

Prošle godine su vijećnici na sjednici dubrovačkog Gradskog vijeća dali saglasnost za gradnju ove ceste na glavici Babinog kuka. Grad je prošle godine izvlastio vlasnika čestice zemlje na kojoj će se nalaziti saobraćajnica. 

Dolaskom bagera na Babin kuk još jednom je aktuelizirana gradnja elitnih vila na glavici Babinog kuka i pitanje ko je Tihomir Brajković, biznismen iz Kiseljaka iza čijeg imena stoji ova nova investicija, piše Dubrovački vjesnik. Brajković je poznat kao vlasnik firme Tibra i jedan je od najvećih graditelja stanova u Sarajevu u poslijeratnom periodu.

Brajković, odnosno njegova dubrovačka firma "Šest luksuznih vila d.o.o.", vlasnici su atraktivnog zemljišta smještenog u ulici kardinala Stepinca koje ima više od 4.390 kvadratnih metara. Prema glavnom projektu planirana je gradnja niske samostojeće građevine s jednom stambenom jedinicom. Vila će se sastojati od podruma, suterena, prizemlja, prvog sprata i potkrovlja, pri čemu će visina građevine biti 10 metara, a stambena površina vile iznosi 631 m2.

S jugozapadne strane, vila će graničiti s javno-saobraćajnom površinom u ulici kardinala Stepinca, omogućavajući pješački pristup građevinskoj čestici. Cestovni i pješački pristup budućoj građevini bit će moguć i kroz podrumsku garažu susjedne A1 vile sa zasnovanim pravom služnosti. Na etažama suterena, prizemlja i sprata smještaju se na svakoj etaži prostori dnevnih boravaka, sanitarija, soba i komunikacijskih jezgri i čine jedinstveni stambeni prostor, dok se na etaži potkrovlja formira prostor ostave. Ukupna građevinska bruto površina građevine je 631 m2 na građevinskoj čestici od 549 m2.

Ko je Tihomir Brajković? Časopis Forbes ga je 2014. godine uvrstio na listu najbogatijih ljudi u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji. Iako je u ovih deset godina samo povećavao svoje nemalo bogatstvo, Brajković je ostao prilično tajanstven. Primjerice, u cijeloj svojoj dugoj poslovnoj karijeri nikad nije dao intervju, njegovu fotografiju gotovo je nemoguće negdje naći. Prema dostupnim podacima, rođen je 1972. godine u selu Oglavku kod Brestovskog, na granici Fojnice i Kiseljaka.

Prvi veći poslovni uspjeh porodice Brajković bio je u trgovini mesom, osnivajući firmu "Meso-Impex" koja im je donijela značajan prosperitet. Paralelno s poslom u trgovini mesom, Brajkovići su u Kiseljaku izgradili impresivan poslovni centar, uključujući i popularnu diskoteku "Pacific", koja je postala poznata širom Bosne i Hercegovine, pa čak i u Dalmaciji, kao omiljeno mjesto noćnog provoda.

Nakon uspjeha u trgovini i zabavnoj industriji, Brajkovići su se okrenuli građevinskom sektoru. Izgradili su prvu veću stambenu zgradu u Kiseljaku, prije nego što su se proširili na Sarajevo, gdje su izgradili hiljade stanova na različitim lokacijama. Nakon uspjeha u glavnom gradu BiH, Brajković je krenuo prema Dubrovniku kako bi nastavio svoje poslovne aktivnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.