navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Da vam pomognemo

Bajramska sofra nezamisliva je bez kolača: Belma iz Tešnja predlaže baklavu sa čokoladom, bijeli egipat i dubai tortu

Kolače sam oduvijek doživljavala kao umjetnost, a ljubav prema njihovoj pripremi nosim od svoje mame. Uživam pripremati kolače i torte, ali me najviše raduje kada s nestrpljenjem čekam da ih drugi probaju. To je moj način da usrećim ljude, kaže Belma

AUTOR: A. S.
Objavljeno: 05.06.2025. u 17:38
get url
text
Sutra je Kurban-bajram, a bajramska sofra ne može se zamisliti bez slatkih jela.
Ako još niste pripremili kolač, a planirate, 25-godišnja Belma Mušić-Šišić iz Tešnja predlaže tri recepta - baklavu, ovog puta na nešto drugačiji način - sa lješnicima i čokoladom, te dvije torte, popularnu dubai i bijeli egipat.
Belma kaže kako su kolači za nju uvijek bili više od slatkiša.
- Kolače sam oduvijek doživljavala kao umjetnost, a ljubav prema njihovoj pripremi nosim od djetinjstva, od svoje mame. Uživam pripremati kolače i torte, ali me najviše raduje kada s nestrpljenjem čekam da ih drugi probaju. To je moj način da usrećim ljude - dodala je Mušić-Šišić.
Bijeli egipat
Potrebni sastojci za biskvite: tri bjelanjka, četiri kašike prženih, krupno mljevenih lješnika, četiri kašike šećera, jedna kašika brašna (tri biskvita ispeći).
FOTO: Belma Mušić-Šišić/Facebook

Prvi fil: 700 ml mlijeka, 10 kašika šećera, dva vanilija šećera, devet žumanjaka, osam kašika gustina, 80 grama margarina, 200 grama bijele milka čokolade, 150 ml vrhnja za šlag.
Drugi fil: 350 ml vrhnja za šlag, dvije kašike šećera u prahu, 50 grama sirnog namaza.
Priprema biskvita: bjelanjke umutite u čvrsti snijeg zajedno sa šećerom, dodajte lješnike i brašno te ih lagano sjedinite. Kalup promjera 24 centimetra obložite pek-papirom i sipajte smjesu. Pecite na 180 stepeni Celzijusa 15 minuta.
Priprema drugog fila: prokuhajte 500 ml mlijeka sa šećerom, u preostalih 200 ml umutite gustin, vanilija šećer i žumanjke. Kada mlijeko prokuha sipajte smjesu i miješajte pazeći da ne izgori.
Kad se zgusne, dodajte izlomljenu čokoladu, promiješajte i skinite s ringle i ohladite.
U hladno dodajte margarin i umućeno vrhnje za šlag.
Priprema drugog fila: vrhnje umutite, dodajte šećer i sirni namaz.
Prvu koru staviti na tacnu, premažite je linoladom sa sjeckanim lješnikom (po želji), a potom mazati sa trećinom prve kreme, pa sa trećinom druge kreme.
Postupak ponovite još dva puta.
Dekorišite po želji.

Baklava sa poprženim lješnicima i čokoladom
Potrebni sastojci: 450 grama jufke za baklavu, 500 grama mljevenih poprženih lješnika, mogu i orasi, 100 grama maslaca za premazivanje gotove baklave.
FOTO: Belma Mušić-Šišić/Facebook

Fil: 150 grama Nutelle, 100 grama Milka Noisette čokolade, 150 grama maslaca. Sve sastoje na maslcu istopite, pa premažite jufku.
Agda: 600 grama šećera, 500 ml vode, 1 vanilin šećer.
Postupak pripreme:
Jednu jufku premažite filom, pospite lješnicima, a onda na početak jufke, radi ljepšeg rolanja, staviti štap za držanje cvijeta orhideja oblik pruta, zarolajte, skupite i prenesite u podmazanu tepsiju.
Baklavu pecite 60 minuta na 150-160 stepeni Celzijusa, ovisno od rerne.
Način zalijevanja: Vrelu baklavu zalijte vrelom agdom.
Dubai torta
Potrebni sastojci za koru: dva jaja, četiri kašike šećera, četiri kašike brašna, jedna kašika kakaa, pola kašičice praška za pecivo.
FOTO: Belma Mušić-Šišić/Facebook
Priprema: jaja i šećer umutite pjenasto, zatim dodajte brašno, kakao, prašak za pecivo i mutite kratko na najmanjoj brzini.
Pecite je na 170 stepeni Celzijusa.
Kadaif: 250 grama kadaifa, 50 grama maslaca, 100 grama kreme od pistacije.
Priprema: istopite maslac u tavi, zatim dodajte isjeckani kadaif i pržite do zlatne boje, dodajte kremu od pistacije i sjedinite.
Bijela krema: 300 ml vrhnja, 150 grama mascarpone sira.
Priprema: izmiksajte vrhnje do pola, dodajte izmiksani marscapone sir, pa nastavite miksati da dobijete čvrstu kremu.
Ganache: 150 ml vrhnja, 200 grama mliječne čokolade.
Priprema: Zagrijte vrhnje i dodajte isjeckanu čokoladu, izmiješajte, prelijte preko kreme. Po želji ukrasite. Koristite kalup promjera 18 centimetra.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO