navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Odličan izvor vlakana

Bulgur je zdrava žitarica koju je lahko pripremiti, odlična zamjena za rižu

U svjetskoj kuhinji bulgur se koristi kao sastojak povrtnih salata, kao prilog mesu i ribi ili kao samostalni vegetarijanski obrok

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 06.12.2024. u 08:43
get url
text
FOTO: Shutterstock
Bulgur je napola skuhana, osušena i zdrobljena pšenica. Izuzetno je blagotvorna za probavni sistem, a pomaže i kod zatvora, divertikuloze debelog crijeva, srčanih bolesti. Nije samo odličan izvor vlakana, nego je i bogat kalijem, željezom i B vitaminima.
Premda je izuzetno hranjiva, ova ukusna žitarica sadrži malo masnoća i kalorija.
Zdravstvene prednosti bulgur pšenice uključuju sprečavanje zatvora, smanjenje rizika od dijabetesa i bolesti srca.
S obzirom na to da je riječ o namirnici koji se dobiva od cjelovitih žitarica, bulgur smanjuje nivo lošeg kolesterola u krvi te tako štiti kardiovaskularni sistem. Uz to je bogat prehrambenim vlaknima koja poboljšavaju rad probave, ubrzavaju metabolizam te može biti odlično sredstvo u borbi s viškom kilograma.
Bulgur možemo pripremati na mnogo različitih načina, ovisno o željama i mogućnostima. U svjetskoj kuhinji bulgur se koristi kao sastojak povrtnih salata, kao prilog mesu i ribi ili kao samostalni vegetarijanski obrok. Bulgurom se mogu se napuniti tikvice ili patlidžani, iskoristiti ih se može kao zamjena za rižu u pripremi sarmica ili punjenih paprika, a u kombinaciji sa voćem, medom i orašastim plodovima može se napraviti i efektan istočnjački desert.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO