navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Krijepi

Čaj od hibiskusa je napitak bogat antioksidansima

Ljekovitost hibiskusa manifestira se na nekoliko načina, tako da konzumacijom čaja od hibiskusa možemo smanjiti krvni pritisak, holesterol, potaknuti mršanje, popraviti raspoloženje

Objavljeno: 17.05.2024. u 08:06
get url
text
FOTO: Shutterstock
Hibiskus je široko rasprostranjeno ukrasno i ljekovito bilje, porijeklom iz Zapadne Afrike. Sinonim je za ljepotu i mladolik izgled, a u Evropu je stigao prije 300 godina.
Cvijet hibiskusa može se pronaći u različitim bojama, "Hibiscus syriacus" ili sirijska ruža, najzastupljenija je vrsta koja se može pronaći u brojnim vrtovima i dvorištima.
“Hibiscus sabdariffa” je vrsta hibiskusa koja se najčešće koristi za pripremu čajeva. Karakterizira ga opor i blago kiseo okus sa notama bobičastog voća.
Osim toga, sadrži i 17 mg vitamina C, 150 mg kalcija i tri mg željeza. S obzirom na to da sadrži antioksidanse, vjeruje se kako redovna konzumacija čaja od hibiskusa može djelovati pozitivno na zdravlje.
Antioksidansi usporavaju starenje, podržavaju rad srca i krvnih žila odnosno štite stanice od djelovanja slobodnih radikala.
Ljekovitost hibiskusa manifestira se na nekoliko načina, tako da konzumacijom čaja od hibiskusa možemo smanjiti krvni pritisak, holesterol, potaknuti mršanje, popraviti raspoloženje. Može pomoći kod izbacivanja tekućine iz organizma te se tako rješavamo i toksina iz tijela.
Čaj od hibiskusa je napitak bogat antioksidansima, ne sadrži kofein, a kombinacija voćnog, slatkog i gorkog okusa podsjeća na brusnice, maline ili kupine.
POVEZANO