navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Savjeti stručnjakinje

Četiri vrste namirnica koje treba jesti za podizanje energije, probavu i mršanje

AUTOR: Faktor/Index.hr
Objavljeno: 08.01.2025. u 08:10
get url
text
Namirnice sa niskim učešćem ugljikohidrata postale su nezaobilazan izbor za one koji žele poboljšati zdravlje.
Uključivanje pravih opcija s niskim učešćem ugljikohidrata u prehranu može donijeti niz koristi, uključujući povećanje nivoa energije, poticanje mršanja i poboljšanje probave.
Fokusirajući se na hranjive sastojke s niskim prisustvom ugljikohidrata, možete učinkovito opskrbiti svoje tijelo energijom i podržati cjelokupno blagostanje. Registrirana dijetetičarka Rebekah Blakely za SheFinds otkrila je četiri vrste namirnica koje preporučuje jesti svima onima koji žele više energije, bolju probavu i hranu koja potiče mršanje.

Bobičasto voće

Dijetetičarka tvrdi kako "bobičasto voće sadrži prirodne šećere koji mogu zadovoljiti želju za slatkim, ali uz minimalno kalorija". Vrste voća poput borovnica, jagoda, malina, kupina i slično, mogu se jesti u kombinaciji s jogurtom, kao dodatak zobenoj kaši ili samostalno kao ukusan i zdrav međuobrok. 
Sve vrste bobičastog voća imaju nisko učešće ugljikohidrata i bogate su vlaknima što znači da pomažu regulirati nivo šećera i inzulina u krvi. Vlakna u bobičastom voću također pozitivno utječu na rad probavnog sistema.
- Visok inzulin može pridonijeti povećanju masnog tkiva na trbuhu i pojačanoj želji za hranom - pojašnjava Blakely, koja dodaje kako je upravo zbog inzulina važno često konzumirati bobičasto voće.

Avokado

Avokado je namirnica bogata zdravim mastima i vlaknima. Iako ima nešto više kalorija nego ostale namirnice na popisu dijetetičarke, ona ističe da kalorije u avokadu pomažu održati osjećaj sitosti duže vrijeme.
- Sadrži mononezasićene masti koje dokazano smanjuju nakupljanje masnog tkiva na stomaku - dodaje dijetetičarka.
Preporučuje pola avokada da se pomiješa s jajima, i to dodati u smoothie ili namazati na tost od proklijalog zrna.

Jaja

Jaja su poznata kao jedan od najboljih prirodnih izvora proteina. Iz SheFinds dodaju kako jedno jaje sadrži šest grama proteina, ima samo 70 kalorija i nema ugljikohidrata. Sve to čini ih izvrsnim izborom za doručak za one koji žele ostati siti i puni energije tokom jutra. 
- Brojne studije pokazuju povećan osjećaj sitosti, te veći gubitak težine i masnoće kod ljudi koji jedu jaja ujutro, u upoređenju s onima koji biraju namirnice bogate ugljikohidratima, poput peciva - ističe Blakely. 

Grčki jogurt (bez zaslađivača i okusa)

Kao posljednju namirnicu koju dijetetičarka savjetuje da više počnete konzumirati, posebno ujutro, ističe grčki jogurt. I to ne grčke jogurte s okusima i puno šećera, već onaj "običan" jogurt. Ova popularna namirnica sadrži i do 20 grama proteina, ima malo kalorija i ugljikohidrata.
Blakley savjetuje da šoljici jogurta dodate bobičasto voće, malo orašastih plodova i granolu s niskim učešćem šećera za ukusan i zdrav doručak. Taj će vam doručak podići energiju, potaknuti normalan rad probave i pomoći vam brinuti o zdravlju.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO