Dobro je poznato da pet porcija voća i povrća dnevno štite organizam, bore se protiv starenja ćelija, drže tjelesnu težinu pod kontrolom i odlični su saveznici imunog sistema. Tu moć, voće i povrće ima zahvaljujući hranljivim materijama kao što su ugljeni hidrati, vitamini, minerali, vlakna, antioksidansi i fitokemikalije sa antitumorskim svojstvima.
Među voćem, jabuka, koja je dostupna tokom cijele godine zaslužuje posebnu pažnju.
- Jabuka je odličan je saveznik u borbi za zdrav kardiovaskularni sistem. Sa antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima i izvorom rastvorljivih vlakana, uključujući pektin, jabuke pomažu u reguliranju crijevne bakterijske flore. Preporučuju se i protiv zatvora i dijareje, jer uz pomoć nerastvorljivih vlakana, podstiču zdravu peristaltiku creva - rekla je nutricionistkica Majli Fiorentini.
Osim toga, napominje Fiorentini, jabuke pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi.
Zanimljivo je da se iza različite boje kore jabuka, kriju različite antiinflamatorne i antioksidativne supstance.
- Zelena jabuka kao što je Granny Smith ima malo šećera i puno vlakana, snižava nivo lošeg holesterola u krvi, poboljšava funkcioniranje debelog crijeva i stabilizira nivo šećera u krvi. Uz vitamine A, B i C, ima značajan sadržaj hlorofila (koji daje boju kori), moćnog antioksidansa koji se još proučava zbog svog antiinflamatornog i antitumorskog delovanja - objasnila Fiorentini.
Žuta jabuka poput zlatnog delišesa je dobar saveznik u borbi protiv umora i stresa.
Zahvaljujući sadržaju vitamina C i vitamina B1 osigurava snagu i krepkost, a kao bogat izvor vlakana takođe se smatra korisnom za kontrolu holesterola i šećera u krvi. Lutein koji sadrži, svojim antiinflamatornim dejstvom, deluje pozitivno na zdravlje očiju i kognitivne funkcije. Beta karoten kao antioksidans nudi brojne prednosti za kožu i kosti.
Crvena jabuka čiji je najpoznatiji predstavnik vjerovatno crveni delišes se izdvaja po sadržaju piruvata koji, kako ističe nutricionistica, "inhibira nakupljanje masti". Sadrži antioksidante kao što su kvercetin koji imaju protivupalni i antikancerogeni efekat, kao i vitamin C čija je važnost za imunitet dobro poznata.
Onima koji se pitaju da li da ogule jabuku prije konzumiranja ili ne, Fiorentini poručuje da je bolje konzumirati cijelu voćku.