navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ljekovitost

Crvena, žuta ili zelena jabuka, koja je najbolja za vas

Jabuka je odličan je saveznik u borbi za zdrav kardiovaskularni sistem

AUTOR: Faktor/Gazzeta
Objavljeno: 03.02.2025. u 19:14
get url
text
Dobro je poznato da pet porcija voća i povrća dnevno štite organizam, bore se protiv starenja ćelija, drže tjelesnu težinu pod kontrolom i odlični su saveznici imunog sistema. Tu moć, voće i povrće ima zahvaljujući hranljivim materijama kao što su ugljeni hidrati, vitamini, minerali, vlakna, antioksidansi i fitokemikalije sa antitumorskim svojstvima.
Među voćem, jabuka, koja je dostupna tokom cijele godine zaslužuje posebnu pažnju.
- Jabuka je odličan je saveznik u borbi za zdrav kardiovaskularni sistem. Sa antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima i izvorom rastvorljivih vlakana, uključujući pektin, jabuke pomažu u reguliranju crijevne bakterijske flore. Preporučuju se i protiv zatvora i dijareje, jer uz pomoć nerastvorljivih vlakana, podstiču zdravu peristaltiku creva - rekla je nutricionistkica Majli Fiorentini.
Osim toga, napominje Fiorentini, jabuke pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi.
Zanimljivo je da se iza različite boje kore jabuka, kriju različite antiinflamatorne i antioksidativne supstance.
- Zelena jabuka kao što je Granny Smith ima malo šećera i puno vlakana, snižava nivo lošeg holesterola u krvi, poboljšava funkcioniranje debelog crijeva i stabilizira nivo šećera u krvi. Uz vitamine A, B i C, ima značajan sadržaj hlorofila (koji daje boju kori), moćnog antioksidansa koji se još proučava zbog svog antiinflamatornog i antitumorskog delovanja - objasnila Fiorentini.
Žuta jabuka poput zlatnog delišesa je dobar saveznik u borbi protiv umora i stresa.
Zahvaljujući sadržaju vitamina C i vitamina B1 osigurava snagu i krepkost, a kao bogat izvor vlakana takođe se smatra korisnom za kontrolu holesterola i šećera u krvi. Lutein koji sadrži, svojim antiinflamatornim dejstvom, deluje pozitivno na zdravlje očiju i kognitivne funkcije. Beta karoten kao antioksidans nudi brojne prednosti za kožu i kosti.
Crvena jabuka čiji je najpoznatiji predstavnik vjerovatno crveni delišes se izdvaja po sadržaju piruvata koji, kako ističe nutricionistica, "inhibira nakupljanje masti". Sadrži antioksidante kao što su kvercetin koji imaju protivupalni i antikancerogeni efekat, kao i vitamin C čija je važnost za imunitet dobro poznata.
Onima koji se pitaju da li da ogule jabuku prije konzumiranja ili ne, Fiorentini poručuje da je bolje konzumirati cijelu voćku.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO