Možda vam kutija za hljeb djeluje kao najlogičniji izbor za čuvanje ove namirnice, ali to je jedno od najlošijih mjesta u kuhinji.
Ove kutije su izrazito vlažna sredina, u kojoj se hljeb kvari brzo.
- Hljeb bi trebalo držati na hladnom mjestu s malo vlage. Tamna i topla kutija za hljeb je savršeno mjesto za razvoj buđi i bakterija - kaže Meri Pejn Moran, kuharica sa više od 20 godina iskustva i osnivačica kompanije Hail Mary Food of Grace.
Ona ističe da će se hljeb brže pokvariti i ako stoji u frižideru jer, posebno ako nije čvrsto umotan, niske temperature prodiru kroz plastičnu kesu i usljed kristalizacije skroba dolazi do brzog sušenja i ustajalosti.
Kako tvrdi Moran, idealno mjesto za skladištenje hljeba je zamrzivač.
- Hljeb koji je dobro umotan i čuvan u zamrzivaču je najbolji način da ostane svjež tokom sedam dana. Zadržat će i ukus i konzistenciju - ističe ona.
Naravno, nemaju svi vremena da odmrzavaju hljeb kad god im zatreba, pa se savjetuje da se on isječe na kriške i spakuje u odvojene kese, kao i da se tokom noći na sobnoj temperaturi odledi onoliko koliko vam treba za sutradan.