navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Velika ljekovitost

Je li patlidžan voće ili povrće?

Osim jedinstvenog izgleda i teksture, patlidžan ima razne zdravstvene dobrobiti

AUTOR: Faktor/Healthline
Objavljeno: 04.08.2024. u 11:00
get url
text
Patlidžan je odličan za zdravlje jer sadrži mnogo vlakana, a jako malo kalorija te ima izrazito veliku nutritivnu vrijednost.
Patlidžan pripada porodici biljaka koje se nazivaju biljke "pomoćnice".
Iako se često smatra povrćem, patlidžan se klasificira kao voće i to veliko bobičasto voće jer sadrži sjemenke, a biljka ima cvijet. Mnogo je vrsta i oblika patlidžana; iako je većina ljubičaste boje, on može biti crven, čak i crn.
Osim jedinstvenog izgleda i teksture, patlidžan ima razne zdravstvene dobrobiti, piše Healthline.
Osim mnogobrojnih vitamina i minerala, patlidžan je bogat i antioksidantima. Ove tvari štite tijelo od oštećenja zbog štetnih tvari koje se nazivaju slobodni radikali.
Istraživanja su pokazala da antioksidant pomaže u sprečavanju mnogih hroničnih bolesti, kao što su srčane bolesti.
Patlidžan je naročito bogat antocijanima, jednom vrstom pigmenta koji ima antioksidativna svojstva koja su i zaslužna za njegovu šaroliku boju.
U jednom su istraživanju naučnici su zečevima sa visokim holesterolom davali 10ml soka od patlidžana dnevno dvije sedmice. Rezultati su pokazali da su zečevi imali niži nivo LDL (lošeg) holesterola i triglicerida – ove tvari mogu dovesti do srčanih bolesti ako su povišeni.
U drugom su istraživanju naučnici su hranili životinje pečenim patlidžanom 30 dana, a rezultati su pokazali da je srce uistinu bolje funkcioniralo i da se smanjio rizik od srčanih bolesti.
Konzumacija patlidžana može pomoći u kontroli šećera u krvi. To je zato što su patlidžani bogati vlaknima koja pomažu u probavi.
POVEZANO