navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ljekovitost

Kruška može biti vema korisna za ljude koji pate od anemije

Nedavne studije potvrđuju da kruška može pomoći ojačati imunitet i povoljno djelovati na ublažavanje upalnih procesa u tijelu

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 03.08.2024. u 16:13
get url
text
Kruške su izvor vitamina C, K, B2, B3 i B6. Za trudnice ili mame koje doje, korisna je informacija i kako kruške sadrže folnu kiselinu. A preporučuju se i kao idealna namirnica za bebe.
Od minerala spomenimo kalcij, magnezij, kalij, bakar i mangan. Vitamin C i bakar su antioksidansi pa jedenje krušaka čini čuda i za vaš imunitet.
Kruška se smatra i hipoalergenskim voćem, što znači da osobe koje su osjetljive na hranu mogu jesti kruške bez straha od štetnih efekata, pa je izvrstan izbor i za alergičare.
Jedenje tri ili više porcija voća dnevno, poput krušaka, može sniziti rizik od senilne makularne degeneracije, koja je najčešći uzrok gubitka vida kod starijih osoba.
Zahvaljujući flavonoidima, kruška je izvrstan borac protiv dijabetesa, posebno tipa 2. Povoljno utječe na nivo šećera u krvi, održavajući je stabilnom.
Kruška štiti srce i krvne žile, smanjuje nivo štetnog holesterola te pomaže organizmu u prevenciji moždanog i srčanog udara.
Nedavne studije potvrđuju da kruška može pomoći ojačati imunitet i povoljno djelovati na ublažavanje upalnih procesa u tijelu, budući da posjeduje snažan antioksidans kvercetin. On se nalazi u kori, pa nastojte konzumirati organske i hemijski netretirane kruške s korom. Ovaj antioksidans zaslužan je i za prevenciju Alzheimerove bolesti.
Za ljude koji pate od anemije kruška može biti vrlo koristan prirodni lijek zbog visokog sadržaja bakra i željeza u njoj. Bakar olakšava i poboljšava unos minerala u sistem, a povećan nivo željeza znači da se sinteza crvenih krvnih stanica povećava. Možete spriječiti umor, kognitivne poteškoće, slabost mišića te doprinijeti poboljšanju sistema probavnih organa konzumiranjem hrane koja sadrži željezo i bakar, od kojih se oba nalaze u kruškama.
Kruška je bogata i beta-karotenom (provitaminom vitamina A) – snažnim antioksidansom koji je zaslužan za zaštitu i normalnu funkciju kože i sluznice.
Prirodno štiti kožu od vanjskih utjecaja te je odgovoran za stvaranje pigmenta melanina u koži.
Najbolji način smanjenja temperature jest da popijete veliku čašu svježe iscijeđenog soka od kruške.
Nakon kruške se ne smije piti voda, jer može izazvati proljev.
POVEZANO