Prokulice sigurno mnogima nisu najomiljenija vrsta povrća, ali ukoliko se pripreme na poseban način, mogu to postati.
Ovaj recept gdje dolazi do spoja prokulica, krompira i piletine će vas oduševiti.
Sastojci
400 g prokulica400 g pilećih prsa500 g krompira80 g narendanog polusušenog sira200 ml vrhnja80 ml bijelog vina150 ml supe od povrća1 kašika kurkume1/2 kašike narendanog muškatnog oraščića4 kašike maslinovog uljasol i papar Priprema
Prokulice operite i kuhajte 5 minuta u slanoj vodi. Krompir ogulite, operite, narežite na kockice i kuhajte 15 minuta u slanoj vodi. Pileća prsa narežite na kockice, dodajte sol i biber te pržite oko 4,5 minuta u tavi na ulju.
Zagrijte peć na 190 stepeni. U lim za pečenje rasporedite ocijeđene prokulice, krompir i nasjeckanu piletinu. U zdjelu ulijte vrhnje, supu od povrća i bijelo vino. Začinite kurkumom i muškatnim oraščićem, dobro promiješajte i izlijte u pleh. Pospite narendani sir i stavite da se peče između 15 i 18 minuta na 190 stepeni.
Prokulice su veoma zdrave jer sadrže antioksidanse, proteine i dijetalna vlakna. Sadrže vitamine A, B, C, E i K, a od minerala sadrže kalij, mangan, željezo, magnezij, bakar i kalcij. Budući da u 100 grama imaju otprilike 40 kalorija, odlične su i kada želite izgubiti na težini.