navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Recept

Jedite "na kašiku": Ukusni recept za prokulice koje su pune vitamina

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 27.11.2024. u 11:18
get url
text
Prokulice sigurno mnogima nisu najomiljenija vrsta povrća, ali ukoliko se pripreme na poseban način, mogu to postati.
Ovaj recept gdje dolazi do spoja prokulica, krompira i piletine će vas oduševiti.

Sastojci

  • 400 g prokulica
  • 400 g pilećih prsa
  • 500 g krompira
  • 80 g narendanog polusušenog sira
  • 200 ml vrhnja
  • 80 ml bijelog vina
  • 150 ml supe od povrća
  • 1 kašika kurkume
  • 1/2 kašike narendanog muškatnog oraščića
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • sol i papar
  • Priprema

    Prokulice operite i kuhajte 5 minuta u slanoj vodi. Krompir ogulite, operite, narežite na kockice i kuhajte 15 minuta u slanoj vodi. Pileća prsa narežite na kockice, dodajte sol i biber te pržite oko 4,5 minuta u tavi na ulju.
    Zagrijte peć na 190 stepeni. U lim za pečenje rasporedite ocijeđene prokulice, krompir i nasjeckanu piletinu. U zdjelu ulijte vrhnje, supu od povrća i bijelo vino. Začinite kurkumom i muškatnim oraščićem, dobro promiješajte i izlijte u pleh. Pospite narendani sir i stavite da se peče između 15 i 18 minuta na 190 stepeni.
    Prokulice su veoma zdrave jer sadrže antioksidanse, proteine i dijetalna vlakna. Sadrže vitamine A, B, C, E i K, a od minerala sadrže kalij, mangan, željezo, magnezij, bakar i kalcij. Budući da u 100 grama imaju otprilike 40 kalorija, odlične su i kada želite izgubiti na težini.
    search icon
    prikaži komentare (0)
    POVEZANO