open-navfaktor-logo
search
Čudo od povrća
Prokulice su odlična "hrana za ljepotu"
Zbog obilja vitamina, minerala i omega-3 masnih kiselina prokulice pridonose zdravlju kože
26.10.2018. u 15:25
get url
text

Prokulice se ubrajaju u obitelj kupusnjača u kojoj su brokula, kelj, karfiol i kupus. Sadržavaju značajne količine sumpornih tvari, poput glukozinolata i izotiocijanata koje povećavaju sposobnost jetre da stvara enzime koji neutraliziraju potencijalno otrovne tvari te štite od raka.

Zbog obilja vitamina, minerala i omega-3 masnih kiselina prokulice pridonose zdravlju kože i vezivnih tkiva pa su odlična “hrana za ljepotu”. Na jelovniku se preporučuju i za dobru probavu, čvrste kosti, snažne mišiće...

Ovo niskokalorično povrće pravo je čudo kad je riječ o hranjivim tvarima. Prokulica je odličan izvor vitamina A (u obliku beta-karotena), B, C, E i K, a sadrži i brojne minerale kao što su kalij, mangan, željezo, magnezij, bakar, kalcij...

Prokulice mogu ostati svježe do deset dana ako se pravilno čuvaju u frižideru. Stavite ih u plastičnu vrećicu tako da ih njome čvrsto ih omotate i maksimalno istisnete zrak. Ne perite ih prije nego što ih stavite u frižider jer će izlaganje vodi ubrzati proces kvarenja.

Prokulice se jednostavno pripremaju tako da im nakon čišćenja odrežete kraj (stabljiku) i glavice narežete na četvrtine. Dobro je pustiti da narezane “odahnu” pet do deset minuta prije kuhanja jer se tako aktiviraju blagotvorni enzimi. Da biste “pojačali” taj proces, možete ih poprskati s malo limunova soka. Najbolje ih je kuhati na pari.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.