Raštika ili lisnati kelj, zeljasto je mediteransko povrće koje je dostupno u gotovo sva godišnja doba. Zelene je boje i slatko - gorkastog okusa.
Raštika se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu radi velike količine vitamina i minerala. Raštika u sebi sadrži vitamine A, B, C i E. Od svih kupusnjača ima najviše vitamina A. Osim toga, odličan je izvor vitamina C - samo 100 grama raštike pokriva dnevne potrebe za tim vitaminom. U sebi sadrži veliku količinu kalcija, antioksidansa luteina i zeaksantina. Riznica je cinka, mangana i folne kiseline.
Raštika može poslužiti za:
popravljanje problema s visokim krvnim pritiskom
odlična za dodatak kalcija onima koji ne mogu jesti mliječne proizvode
trudničku prehranu radi visokog nivoa folne kiseline
smanjivanje rizika bolesti srca
poboljšavanje zdravlja očiju
Recept za jelo od raštike
bijeli luk, maslinovo ulje
Prodinstajte luk i suho meso. Narežite krompir na kockice, izrežite raštiku. Oboje isto prodinstajte i dodajte malo mljevene paprike, soli i bibera. Pustite da svo povrće i meso pusti svoje sokove. Dodajte vode. Kuhajte tako oko pola sata. Na kraju napravite zapršku s maslinovim uljem i malo brašna. Nemojte bacati prvu vodu, u njoj se nalaze svi potrebni zdravi sastojci. Pustite da se malo ohladi i servirajte uz raženi hljeb.