Želite uživati u slatkome, no smatrate da to šteti vašoj liniji, ali, ne morate brinuti zato što postoje odlični recepti za proteinske kekse koji zadovoljavaju vaše potrebe.
Iako ne treba pretjerivati, uz njih svakako ne morate toliko brinuti o unosu kalorija kao što je stvar s ostalim nezdravim varijantama keksa. Za vas smo pripremili recepte za proteinske kekse.
Proteinski keksi od zobenih pahuljica
Proteinski keksi od zobenih pahuljica savršen su spoj zdravlja i okusa. Ovi keksi, bogati vlaknima i proteinima, idealni su za doručak, međuobrok ili nakon treninga. Pripremaju se brzo i jednostavno, a zahvaljujući zobu pružaju dugotrajan osjećaj sitosti.
Proteinski keksi od zobenih pahuljica sastojci:
1 šoljica zobenih pahuljica
1/2 šoljice proteinskog praha po izboru
1/4 šoljice maslaca od kikirikija
1 kašičica vanilin ekstrakta
1/2 kašičica praška za pecivo
1/4 šoljice mlijeka po izboru
1/4 šoljice nasjeckane čokolade
Proteinski keksi od zobenih pahuljica priprema:
Prethodno zagrijte peć na 180 stepeni i pripremite pleh obložen papirom za pečenje.
U velikoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, proteinski prah, prašak za pecivo i prstohvat soli.
Dobro promiješajte kako bi se svi suhi sastojci sjedinili.
Dodajte kikiriki maslac, med i vanilin ekstrakt u suhe sastojke.
Miješajte dok se sve ne sjedini u smjesu.
Postepeno dodajte mlijeko po potrebi kako biste dobili kompaktno tijesto.
U slučaju da koristite proteinski prah koji je već sladak, nećete morati dodavati puno meda ili javorovog sirupa.
Ako želite, u tijesto dodajte nasjeckanu čokoladu kako biste obogatili okus keksa.
Formirajte malene loptice od tijesta i stavljajte ih na pripremljeni pleh.
Lagano ih pritisnite dlanovima ili čašom kako biste dobili oblik keksa.
Kekse pecite u prethodno zagrijanoj peći 10-12 minuta ili dok ne postanu blago zlatni na rubovima.
Izvadite ih iz peći i ostavite da se ohlade na plehu nekoliko minuta prije nego što ih poslužite.