Vrijeme je slavlja i praznika, što znači samo jedno – vrijeme je za ukusni kuglof.
Zašto ne biste isprobali ovaj jedinstveni recept, koji će vas podsjetiti na djetinjstvo i idiličnu atmosferu?
1 kašičica ekstrakta vanilije
1 kašičica praška za pecivo
rendana kora jednog limuna
Puter, koji je odstojao na sobnoj temperaturi, umutite sa žumancima i šećerom u prahu sve dok smjesa ne postane kremasta i prozračna. Poslije toga postepeno dodajte rendanu koru limuna, ekstrakt vanile i mlijeko.
Polako mutite mikserom dok se sve ne sjedini, pa onda nastavite špatulom. Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo pa dodajte smjesi i lagano ručno miješajte, dok se sve dobro ne sjedini i ne postane kremasto. Na kraju ubacite kakao i dobro promiješajte.
U drugoj činiji umutite bjelanca dok ne nastane čvrsta pjena. Kada se to dogodi, postepeno ih dodajte prethodno spremljenoj smjesi.
Kalup za kuglof premažite sa puterom, sipajte malo brašna da se zalijepi, pa onda izručite smjesu za kuglof u kalup, ravnomjerno ga raspoređujući. Po želji, možete prvo sipati samo polovinu smjese, pa ubaciti komade čokolade, suhog voća ili nećeg trećeg, pa onda preko toga sipajte i drugu polovinu smjese za kuglof.
Pecite na 180 stepeni oko 45 do 50 minuta, sve dok ne primjetite da je počeo dobivati koricu. Kada se ispeče, izvadite sa strane, ostavite da se ohladi i pospite prah šećerom.