navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Tvrde naučnici

Objavljena velika studija na 60.000 ljudi o konzumaciji omiljene namirnice: "Prvih hiljadu dana života je ključno"

AUTOR: BBC/Faktor
Objavljeno: 04.11.2024. u 18:09
get url
text
Naučnici sa Univerziteta Južne Kalifornije otkrili su da smanjenje konzumacije šećera u prvih hiljadu dana djetetovog života, dakle od začeća do druge godine, smanjuje rizik od razvoja značajnih zdravstvenih problema u odrasloj dobi, prenosi BBC.
U istraživanju su analizirali učinak prekida racioniranja hrane, što je Ujedinjeno Kraljevstvo provodilo dok se oporavljalo od Drugog svjetskog rata, a završilo je u septembru 1953. godine. Prosječna potrošnja šećera odmah je porasla s oko 41 gram dnevno na 80 grama po osobi.
Koristili su bazu podataka sa 60 hiljada ljudi rođenih između 1951. i 1956. godine, kojima se redovno pratilo zdravlje. To je naučnicima omogućilo uvid u zdravlje rođenih tokom racioniranja i onih rođenih nedugo nakon toga.
Obje su skupine proživjele iste društvene promjene u sljedećih 70 godina, no ključna razlika bila je njihova izloženost šećeru u prvih hiljadu dana života.
Rezultati studije objavljene u časopisu Science, pokazuju da ograničavanje unosa šećera u ranoj dobi smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 35 posto, a visokog krvnog pritiska za 20 posto.
Vjeruju da je prvih hiljadu dana ključno razdoblje koje oblikuje zdravlje osobe u budućnosti i da je odgovorno za uspostavu želje za slatkim namirnicama.
Istraživanje je također otkrilo 30 posto veći rizik od pretilosti među bebama koje su konzumirale šećer. Rizik od dijabetesa tipa 2 i visokog krvnog pritiska raste s godinama, ali je porast bio brži kod onih koji su bili rođeni nakon što je prestalo racioniranje šećera.
Majčina prehrana tokom trudnoće bila je važna, ali najveća zdravstveni benefiti uočeni su kod osoba koje je racioniranje šećera obuhvatilo prije rođenja, sve do početka konzumiranja tvrde hrane.
Tadeja Gracner, jedna od istraživačica, rekla je da rano izlaganje šećeru može utjecati na metabolizam i kako tijelo reagira na hranu tokom života. Dodala je da je također moguće da konzumiranje šećera u ranoj dobi stvara doživotnu sklonost slatkoj hrani.
- Rođendanska torta, slatkiši ili kolači u umjerenim količinama, poslastice su u kojima svi trebamo uživati ​​s vremena na vrijeme, ali smanjenje rane izloženosti snažan je korak prema pružanju najboljeg početka života za djecu - rekla je za BBC.
Važno je napomenuti da je studija promatrala učinak udvostručenja potrošnje šećera u cijeloj zemlji, umjesto praćenja prehrane svake pojedine osobe. Moguće je da je u to vrijeme bilo i drugih promjena koje su mogle dovesti do zdravstvenih razlika.
Ipak, istraživači tvrde da ukidanje drugih racioniranih prehrambenih proizvoda u istom razdoblju, nije promijenilo nacionalnu prehranu, s potrošnjom proteina i masti koja je ostala jednaka.
search icon
prikaži komentare (0)