navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kako izabrati pravu

Ove trikove vam neće otkriti na pijaci, a samo ovako se izabere najbolja i najslađa lubenica

AUTOR: Jutarnji.hr
Objavljeno: 24.06.2024. u 09:08
get url
text
Postoji mnogo trikova pomoću kojih možete izabrati idealnu lubenicu, ali za ovaj trik kažu da zasigurno funkcioniše.
Jedna od najvećih dilema u ovim vrelim danima je koju lubenicu s gomile izabrati i koja je najslađa. Iako mnogi misle da je nemoguća misija izabrati onu pravu, ipak se varaju, postoji mnogo načina kako kući donijeti onu idealnu.
Potrebno je samo obratiti pažnju na dio lubenice koji je često zanemaren.
Izbjegavajte lubenice koje imaju mekanu koru i birajte one koje su teške, a posebno obratite pažnju na boju oko peteljke.
Mjesto gdje je lubenica bila povezana sa svojim lišćem dok je rasla može vam reći dosta toga o zrelosti lubenice i tome je li je ona spremna za jelo ili ne. Ovaj dio treba da biti blago žute boje, jer ukoliko je zelene boje onda lubenica nije dovoljno zrela i neće imati fini ukus. Ukoliko je pretjerano žute boje, to može biti znak da je lubenica prezrela pa bolje da ovakvu preskočite.
Uvijek birajte onu lubenicu čija je peteljka najpribližnija boji putera.
Osim ovog trika obratite još pažnju na to da lubenica bude pravilnog oblika. Izbjegavajte lubenice koje izgledaju kvrgavo, udubljeno ili nepravilno. Birajte lubenicu bez mekih tački i oštećenja.
Uvijek provjerite težinu lubenice jer je zrela lubenica mnogo teža od one koja još nije sazrela. Dodatna težina je odličan indikator da je lubenica puna vode, ali i ukusa. Konačno, dobro poznati star trik nije varka, slobodno kucnite po lubenici. Kucanje na koru lubenice proizvodi zvuk koji će vam otkriti koliko je lubenica zrela – dubok, ali prazan zvuk znači da je lubenica spremna za jelo, piše Jutarnji.hr
POVEZANO