Hrana koju konzumiramo igra ključnu ulogu u reguliranju našeg metabolizma, procesa kojim naše tijelo pretvara ono što jedemo i pijemo u energiju. Metabolizam koji dobro funkcionira neophodan je za održavanje zdrave tjelesne težine i nivoa energije.
Različiti faktori utječu na brzinu metabolizma, uključujući dob, spol, genetiku i tjelesnu aktivnost, ali prehrana je aspekt koji se može kontrolirati. Određena hrana i začini mogu imati termogena svojstva koja prirodno pospješuju metabolizam, povećavajući sposobnost tijela da sagorijeva kalorije i učinkovitije koristi masti.
Začini se stoljećima koriste ne samo zbog svog okusa, već i zbog svojih ljekovitih svojstava.
Neki začini, poput cimeta i kajenskog papra, ne samo da su bogati antioksidansima i protuupalnim spojevima, već posjeduju i jedinstvena svojstva koja mogu pomoći u ubrzavanju metabolizma. Ljekar dr. Sarah Bonza otkrila je još dva takva začina.
- Jedan od začina za koji je utvrđeno da ima pozitivan učinak na metabolizam jeste đumbir - kaže dr. Bonza za SheFinds.
Đumbir sadrži gingerol, bioaktivni spoj s termogenim svojstvima koji može ubrzati metabolizam i potaknuti razgradnju masti.
Osim toga, đumbir doprinosi zdravoj probavi te može smanjiti nadutost i nelagodu. Dodavanjem đumbira u zobenu kašu možemo uživati u okusu dok spojevi u začinu istovremeno poboljšavaju metabolizam i doprinose mršavljenju.
Kurkuma je poznata po svojim protuupalnim svojstvima, ali ima i metaboličke prednosti.
- Kurkuma ima spoj koji se zove kurkumin i ima protuupalna svojstva. Kurkumin također potencijalno može pomoći u regulaciji inzulinske rezistencije i sastavu masnog tkiva u tijelu, što je važno za metabolizam - napominje dr. Bonza.
Uključivanje kurkume u naše obroke može poboljšati okus i pomoći u regulaciji metabolizma.