navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Saveznik

Postoji mnogo razloga zašto biste trebali piti rasol

Jesen i zima sa sobom donose razne bakterije i viruse koji izazivaju zdravstvene probleme, a rasol je prepun tvari koje jačaju naš imunitet

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 14.11.2025. u 07:56
get url
text
FOTO: Arhiva
Kupus je namirnica koja je vrlo zdrava za nas, no još je zdraviji kada je ukiseljen jer tada postaje još jači saveznik u čuvanju našeg organizma od raznih zdravstvenih problema.
Prilikom kiseljenja kupus iz sebe ispušta tekućinu, a to zanemareno blago u narodu je poznatije pod nazivom – rasol.
Ima onih koji su odavno upoznati s blagodatima ove tekućine, no mnogi i dalje ne znaju koje sve zdravstvene dobrobiti ima. 

Jača imunitet

Konzumiranje rasola posebno se preporučuje tokom hladnijih mjeseci. Jesen i zima sa sobom donose razne bakterije i viruse koji izazivaju zdravstvene probleme, a rasol je prepun tvari koje jačaju naš imunitet. Vitamin C, vitamin B, kalcij, magnezij, željezo i cink samo su dio bogatstva koje se krije u ovoj tekućini.

Reguliše probavu

Imate problema sa zatvorom crijeva? Riješit će ih čaša rasola. Dobre bakterije koje nastaju u rasolu prilikom fermentacije unose balans u crijevnu floru i održavaju je zdravom.

Olakšava mršavljenje

Rasol je niskokalorična namirnica, a istovremeno sadrži mnogo vlakana i vitamina, te djeluje kao probiotik, zbog čega se pokazuje kao odličan dodatak prehrani prilikom dijete. Dovoljno je zasitan da može zamijeniti jedan međuobrok te učinkovito reducira nezdrave masnoće.

Jača kosti

Važnu ulogu u zdravlju naših kostiju ima vitamin K2. On aktivira proteine koji pomažu u apsorpciji kalcija, čovjeku neophodnog minerala koji hrani kosti. Upravo se u rasolu i kiselom kupusu nalazi vitamin K2. 
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO