navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Taste Atlas

Poznati gastro magazin o bureku: Svestrano i omiljeno jelo Bosanaca i Hercegovaca

Dodaju da je "uprkos svom turskom porijeklu, burek postao ponosni simbol bosanske kuhinje"

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 26.11.2024. u 21:37
get url
text
Taste Atlas, svjetska enciklopedija tradicionalnih jela, i do sada je u više navrata pisao o specijalitetima bosanskohercegovačke kuhinje.
Ovog puta pažnja je posvećena jednom od najpopularnijih i mnogima najomiljenijem jelu naše kuhinje - bureku.
- Burek je slano pecivo koje se priprema od slojeva filo tijesta i raznih nadjeva. U Bosni se pojam burek tradicionalno odnosi samo na verziju punjenu mesom, dok druge vrste poput sirnice (sira), zeljanice (špinata) i krompiruše (krompira) imaju različita imena. Obično oblikovan u spiralu u pekarama ili pečen kao pita u restoranima, to je svestrano i omiljeno jelo - navode.
Dodaju da je "uprkos svom turskom porijeklu, burek postao ponosni simbol bosanske kuhinje".
- Njegovo kulturno značenje vidljivo je iz lokalnih izreka, poput ideje da je savladavanje pripreme bureka znak spremnosti za brak - stoji u objavi magazina Taste Atlas na društvenoj mreži X.
Dodajmo i to da je tekst ilustriran video-snimkom iz grada Travnika, a prikazuje tek ispečeni burek, spreman za serviranje.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO