Ako još niste odlučili šta pripremiti za večeranji iftar, predlažemo recepte Goraždanke Belme Halilović.
Po zanimanju bachelor saobraćaja i komunikacija, Belma na Instagramu godinama svoje pratitelje oduševljava slatkim i slanim delicijama.
- Ljubav prema kuhanju je nekako došla skupa sa ljubavlju prema fotografiji. Voljela sam da fotografiram sve što napravim i naravno pazila da sve to bude lijepo za oko - kazala je Halilović ranije u razgovoru za Faktor.
U nastavki vam nudimo Belmina dva recepta za nedjeljni iftar.
Za glavno jelo pripremite zapečene slane palačinke sa piletinom, gljivama i sirom.
Potrebni sastojci za palačinke: 200 g brašna, dva jaja, 250 ml mlijeka, 250 ml kisele vode, prstohvat soli, malo ulja za pečenje.
Za punjenje: 300 g pilećeg filea (nasjeckanog na kockice), 200 g svježih gljiva (šampinjoni ili po izboru), jedna glavica luka (sitno nasjeckana), jesno česno bijelog luka (sitno nasjeckan), 100 ml vrhnja za kuhanje, 100 g naribanog sira (gauda ili mozzarella), so, biberi začini po želji (npr. peršun).
Za preljev: 300 ml vrhnja za kuhanje, 100 g naribanog sira (gauda, mozzarella ili parmezan).
Priprema palačinki: umuti tijesto od brašna, jaja, mlijeka, kisele vode i soli. Smjesa će biti laganija zbog mjehurića iz kiseljaka. Ispecite tanke palačinke na malo ulja i ostavite ih sa strane.
Priprema fila: Na malo ulja dinstajte nasjeckani luk dok ne omekša, dodajte piletinu i pržite dok ne poprimi zlatnu boju.
Dodajte nasjeckane gljive i bijeli luk, pa dinstajte dok gljive puste vodu i ta voda ispari.
Ulijte vrhnje za kuhanje, začini solju, biberom i začinima te kuhajte još nekoliko minuta dok smjesa postane kremasta.
Na svaku palačinku stavite dva-tri kašike fila, malo sira, zarolajte ih i složite u namašćeni pekač.
Prelijte palačinke vrhnjem za kuhanje i pospite naribanim sirom.
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta, dok sir ne dobije lijepu zlatnu koricu.
Posluživanje: jelo servirajte toplo.
Za desert predlažemo orah kocke
Potrebni sastojci za biskvit: jedno jaje, 150 g šećera, 200 ml mlijeka, 100 ml ulja, 50 g oraha, 150 g brašna, prašak za pecivo i vanilija šećer.
Umutiti jaje sa šećerom i vanilija šećerom, uljem, pa dodati mlijeko i brašno sa praškom za pecivo. Izmiksati, pa dodati orahe. Prebaciti u tepsiju/posudu za pečenje namazanu uljem i posutu brašnom, a možete staviti i papir za pečenje.
Peći u zagrijanoj rerni na 180-200 stepeni 20-ak minuta.
Fil: 130 g maslaca, 230 ml mlijeka, čokolada (ako volite možete uzeti čokoladu sa okusmo karamele ili neku drugu koju volite, 100 g šećera (može i manje), 250 g oraha, 100 g plazme keksa.
Postupak pripreme fila: stavite u šerpu maslac, mlijeko, čokoladu i šećer i zagrijte. Miješajte dok se sve ne otopi i lijepo sjedini. Malo prohladiti, pa dodati mljevene orahe i keks.
Ukoliko koristite tamnu čokoladu, trebat će vam manje plazme ili ako vam se učini žitka smjesa dodajte još keksa, dok ne dobijetegušću smjesu.
Toplu smjesu premažite preko biskvita.
Zagrijte 150 ml slatkog vrhnja, pa dodajte 150 g čokolade za kuhanje. Izmiješajte, pa prelijte preko kolača.
Ohladite, pa kolač izrežite na kocke željene veličine. Dekorišite orasima.