open-navfaktor-logo
search
Regionalno prijateljstvo
U džematu Maljevac upriličen iftar, putnicima koji poste dijeljeni voda, hurme, voće
Iftaru je prisustvovao i potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog saveza u Hrvatskoj, Davud Mešinović, za kojeg je džemat Maljevac eklatantan primjer aktivizma kakav je poželjan u svakom bošnjačkom džematu
AUTOR: Fena
06.04.2024. u 12:35
get url
text
Maljevac se nalazi neposredno pored graničnog prijelaza
Maljevac se nalazi neposredno pored graničnog prijelaza
U džematu Maljevac, Medžlis Islamske zajednice Karlovac u Republici Hrvatskoj, sinoć je upriličen iftar kojem su, pored lokalnih mještana, prisustvovali i gosti iz susjedne Bosne i Hercegovine.
Maljevac se nalazi neposredno pored graničnog prijelaza, što je idealno mjesto za izražavanje srdačne dobrodošlice putnicima koji dolaze na granicu s BiH. Volonteri džemata Maljevac su iskoristili priliku da pred iftar dijele okrijepu putnicima koji poste.
Sredstva potrebna za organizaciju iftara donirala je porodica Bajramović, a s obzirom da je sinoć bila i 27. noć ramazana, upriličeno je i predavanje koje je održao penzionisani novinar lista "Preporod" Bajro Perva.
Sredstva potrebna za organizaciju iftara donirala je porodica Bajramović
FOTO: FENA
- Porodica Bajramović je izrazila želju da zajedno s nama podijeli radost iftara i nahrani postače kao vid dobročinstva koje se posebno vrednuje u ovim danima. Raritet u cijeloj toj priči je nuđenje iftara na granici što vjerujem nema nigdje na Balkanu, a možda ni u Evropi. Naime, zajedno sa našim volonterima mi nudimo prvu okrijepu u obliku hurme, vode, voća, krofni da bi putnicima koji poste na taj način olakšali i da bi oni mogli iftariti u svome vozilu dok čekaju u koloni da prijeđu na teritoriju Bosne i Hercegovine - kaže imam džemata Maljevac Admir ef. Muhić.
Da se zbog ljepote iftarskog druženja isplati voziti skoro osam sati, najbolje dokazuje Bajro Perva koji je posebno vezan za Krajinu u kojoj se, kako kaže, uvijek lijepo osjeća.
- Sama činjenica da se ovdje na kapiji Bosne i Hrvatske gradi džamija, dovoljan je povod da čovjek dođe i svojom posjetom dadne podršku ovim ljudima koji se zalažu i ulažu svoj imetak da bi ovdje jednog dana zablistao islamski centar. Prijatno sam iznenađen ovim što sam dosad vidio i osjetio sam veliku radnost što sam sa ovim ljudima proveo jedno iftarsko veče, teravih-namaz i druženje koje smo imali nakon toga - istako je Perva.
Iftaru je prisustvovao i potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog saveza u Hrvatskoj, Davud Mešinović, za kojeg je džemat Maljevac eklatantan primjer aktivizma kakav je poželjan u svakom bošnjačkom džematu na kojeg se svi trebaju ugledati.
- Prepoznali smo taj aktivizam i odazvali se njihovom pozivu. Mi u Zagrebu uvijek gledamo da podupremo svaki vid interekacije i nečega što teži ka naprijed, a njihov primjer je jedan od najpozitivnijih u smislu brendiranja i organiziranja volontera, pa i sam projekat izgradnje budućeg islamskog centra kao konačni cilj je dobar primjer kako se treba ići dalje - poručio je Mešinović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.