navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Narodna medicina

Rogač djeluje probiotički, pomaže u jačanju imuniteta

Od fino mljevenog rogačevog brašna možete napraviti ukusne domaće delicije, tople napitke ili ga možete koristiti kao dodatak bogate arome prirodnim pudinzima i kolačima

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 09.10.2024. u 08:18
get url
text
FOTO: Shutterstock
Zbog brojnih nutritivno vrijednih sastojaka, rogač se koristi kao lijek u narodnoj medicini stotinama godina. Naime, bogat je vlaknima, sadrži malu količinu zasićenih masnih kiselina te je ugodnog okusa sličnog čokoladi. Koristi se kao zamjena za kakao te kao ukusni zgušnjivač.
Od fino mljevenog rogačevog brašna možete napraviti ukusne domaće delicije, tople napitke ili ga možete koristiti kao dodatak bogate arome prirodnim pudinzima i kolačima.
Rogač obiluje kalcijem, kalijem i bakrom te riboflavinom. U manjim količinama sadrži vitamin E i vitamine B grupe te željezo, magnezij, fosfor, mangan i selen. Sadrži tanine i galnu kiselinu koja djeluje analgetski, antiseptički, antibakterijski, antioksidativno i antivirusno.
Rogač sigurno i brzo liječi probavne i gastroenterološke probleme. Zbog visokog udjela vlakna, djeluje probiotički, ublažava proljev kod dojenčadi i djece, te sadrži aktivne sastojke koji su djelotvorni u borbi protiv astme i mučnina.
Pomaže u jačanju imuniteta, smanjuje loš holesterol i šećer u krvi te jača kosti. Konzumiranjem rogača pomaže se iskašljavanje, posebno olakšava ove probleme pušačima. Jedna od prednosti rogača je i što ne sadrži kofein pa je prikladan za osobe s visokim krvnim tlakom.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO